Συχνές Ερωτήσεις
...για θέματα που αφορούν την Οπτική Νευρίτιδα

Μέσα από την ιστοσελίδα μας που αφορά τις συχνές ερωτήσεις σας για την οπτική νευρίτιδα, θα σας δώσουμε σύντομες απαντήσεις για το τι είναι και τι την προκαλεί. Ποια είναι τα συμπτώματά της και πως αυτή αντιμετωπίζεται.Tι είναι η οπτική νευρίτις;

Οπτική Νευρίτις είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει τη φλεγμονή του οπτικού νεύρου.

Το οπτικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την όρασή μας μεταφέροντας την εικόνα από το μάτι στον εγκέφαλό μας. Μπορεί να παρομοιαστεί με καλώδιο που περιλαμβάνει πολύ λεπτά "ηλεκτρικά σύρματα", περίπου 1.200.000 τον αριθμό, που ονομάζονται νευρικές ίνες. Κάθε ίνα μεταφέρει στον εγκέφαλο ένα μέρος οπτικής πληροφορίας.

Κατά την οπτική νευρίτιδα, ο νευρικός ιστός φλεγμαίνει και οι νευρικές ίνες παύουν να λειτουργούν σωστά. Αν επηρεασθούν πολλές από τις ίνες, τότε η όραση μειώνεται σημαντικά, αν όμως η οπτική νευρίτιδα είναι ήπια, τότε η όραση παραμένει σχεδόν φυσιολογική.


Τι προκαλεί την οπτική νευρίτιδα;

Πολλά νοσήματα και καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν οπτική νευρίτιδα, όμως σε πολλές περιπτώσεις η αιτία της οπτικής νευρίτιδας παραμένει άγνωστη. Η προσβολή μπορεί να αφορά το νεύρο του ενός ή και των δύο οφθαλμών.

Μερικά άτομα, ιδίως παιδιά, παρουσιάζουν οπτική νευρίτιδα μετά από ιογενείς νόσους όπως η παρωτίτιδα, η ιλαρά ή και το κρυολόγημα. Σε άλλα άτομα, η οπτική νευρίτιδα μπορεί να εμφανισθεί ως σύμπτωμα νευρολογικής νόσου, που προσβάλλει και τα νεύρα διαφόρων περιοχών του σώματος.


Ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας;

Η οπτική νευρίτις συνήθως επέρχεται αιφνίδια.

Μπορεί όμως να παρατηρηθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Θολή όραση του ενός ή και των δύο οφθαλμών ιδίως μετά από σωματική άσκηση ή ένα ζεστό μπάνιο
  • Η όραση να είναι "χαμηλή" όπως όταν σβήνουμε τα φώτα σε ένα χώρο
  • Τα χρώματα να φαίνονται αχνά ή ξεθωριασμένα
  • Μπορεί να υπάρχει πόνος πίσω από το βολβό που επιτείνεται με τις κινήσεις των ματιών.
Για τη διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας είναι σημαντικό να δώσετε λεπτομερή περιγραφή των συμπτωμάτων στο γιατρό σας, που θα προχωρήσει σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Εξετάζοντας το βυθό, ο γιατρός αναζητά την ύπαρξη οιδήματος του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του βολβού.

Αν η οπτική νευρίτις δεν προσβάλλει το οπτικό νεύρο κοντά στο μάτι, τότε το νεύρο μπορεί να εμφανίζεται φυσιολογικό. Επειδή η οπτική νευρίτις μπορεί να συγχέεται με πολλές άλλες αιτίες που προκαλούν μειωμένη όραση, απαιτείται ακριβής διάγνωση της κατάστασης. ΄Αλλα τέστ που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οφθαλμίατρος περιλαμβάνουν τη χρωματική αντίληψη, τον έλεγχο της περιφερικής όρασης (οπτικό πεδίο) και την αντίδραση της κόρης στο φως. Οι υπέρηχοι, η μαγνητική τομογραφία ή το ηλεκτροεγγεφαλογράφημα (ΗΕΓ) μπορεί επίσης να προταθούν από τον οφθαλμίατρο. Αν βρεθεί η αιτία και αντιμετωπισθεί, μπορεί να αποφευχθεί η εξέλιξη της βλάβης.


Πως αντιμετωπίζεται η οπτική νευρίτις;

Eυτυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς επανακτούν φυσιολογική όραση χωρίς καμμία θεραπεία. Αν και ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν οπτικές διαταραχές από τη νευρίτιδα, συνήθως αυτές είναι εξαιρετικά ήπιες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα στεροειδή (κορτιζόνη) από το στόμα δεν ασκούν ευεργετική επίδραση στη θεραπεία της οπτικής νευρίτιδας. Σε ορισμένα όμως άτομα με σημαντική απώλεια όρασης η θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση υψηλών δόσεων κορτιζόνης μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.


Βασ. Σοφίας 64, Αθήνα, Τηλ.: 210-7247103, Fax: 210-7231221