Κερατόκωνος

Συχνές ερωτήσεις ...για θέματα που αφορούν τον Κερατόκωνο

Μέσα από την ιστοσελίδα μας για τα θέματα που αφορούν τον κερατόκωνο, θα σας δώσουμε σύντομες απαντήσεις για το τι είναι ο κερατόκωνος και τι τον προκαλεί, ποια είναι τα συμπτώματά του και τέλος πως αντιμετωπίζεται.

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία ο κερατοειδής του ματιού (το διαυγές πρόσθιο τμήμα του ματιού) γίνεται πολύ λεπτός και προβάλλει. Κυριολεκτικά σημαίνει: κερατοειδής που εμφανίζεται σε κωνικό σχήμα. Η παραμόρφωση αυτή μπορεί να επιφέρει σοβαρή διαταραχή της όρασης.

Τι προκαλεί τον κερατόκωνο;

Παρά τις συνεχείς έρευνες, η αιτία παραμένει άγνωστη. Αν και θεωρείται κληρονομούμενο νόσημα, η πιθανότητα ομόαιμων συγγενών να εμφανίσουν κερατόκωνο, θεωρείται ότι είναι μία στους δέκα. Το έντονο τρίψιμο των ματιών, αν και δεν θεωρείται αιτία του κερατόκωνου, μπορεί να συμβάλλει στην παθολογική διαδικασία. Επομένως, ασθενείς με κερατόκωνο καλό θα είναι να αποφεύγουν να τρίβουν τα μάτια τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;

Τα πρώτα συμπτώματα είναι η θόλωση και η παραμόρφωση της όρασης. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όψιμα κατά την εφηβική ηλικία ή νωρίς κατά τη πρώτη εικοσαετία της ζωής. Συχνά ο κερατόκωνος εξελίσσεται αργά για 10 ή 20 χρόνια και μετά σταματά. Στα πρώϊμα στάδια, η όραση μπορεί να διαταραχθεί ελαφρά προκαλώντας θάμβος, φωτοευαισθησία και ερεθισμό. Το κάθε μάτι προσβάλλεται σε διαφορετικό βαθμό. Καθώς η νόσος προχωρά και ο κερατοειδής γίνεται κυρτότερος διαταράσσεται και η όραση ανάλογα. Αν ο κερατοειδής υποστεί οίδημα, η οπτική οξύτητα μπορεί αιφνίδια να μειωθεί. Ο κερατοειδής εξοιδαίνεται όταν το ελαστικό τμήμα του παρουσιάζει μια μικρή ρωγμή που προκαλείται από την συνεχή εκτάνυσή του εξαιτίας του προβάλλοντος κωνικού μορφώματος. Το οίδημα μπορεί να επιμείνει για εβδομάδες ή και μήνες καθώς η ρωγμή επουλώνεται και αντικαθίσταται βαθμιαία από ουλώδη ιστό.

Πως αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος;

Oι ελαφρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με γυαλιά ή ειδικού σχεδιασμού φακούς επαφής. ΄Οταν η όραση δεν είναι πλέον ικανοποιητική με γυαλιά ή φακούς επαφής, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση του κερατόκωνου - κερατοπλαστική.

Μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου που μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ημίσκληρους φακούς επαφής ή για μεταμόσχευση είναι η χρήση υπέρυθρου φωτός (UVA). Με την τεχνική αυτή που ονομάζεται «Διασύνδεση Κολλαγόνου Κερατοειδούς» ή «Collagen Crosslinking with UVA-Riviflavin» αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος με πολυμερισμό του κολλαγόνου «παγώνοντας» έτσι την εξέλιξή του. Βασικός στόχος με τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι η σταθεροποίηση του κερατοειδικού σχήματος δηλαδή της συγκράτησης της εξέλιξης του κερατόκωνου.

endpage

Image Map