Μυωπία

Συχνές ερωτήσεις ...για θέματα που αφορούν τη Μυωπία

Μέσα από την ιστοσελίδα μας που αφορά τις συχνές ερωτήσεις σας για τη μυωπία, θα σας δώσουμε σύντομες απαντήσεις για το τι είναι η μυωπία και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να την αντιμετωπίσει. Επιπλέον, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τo Εxcimer Laser, που είναι ο σύγχρονος τρόπος για την διόρθωση της μυωπίας και χρησιμοποείται σήμερα όλο και περισσότερο από αυτούς που θέλουν να μειώσουν ή εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε μέσα από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Τι είναι η μυωπία;

Μυωπία είναι η δυσκολία να δει κάποιος αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.

Εάν έχετε μυωπία, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πριν το σωστό σημείο εστίασης ενός φυσιολογικού οφθαλμού με αποτέλεσμα το είδωλο να σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.

Η μυωπία εμφανίζεται είτε επειδή η κυρτότητα του ματιού είναι μεγαλύτερη από το κανονικό είτε επειδή το μήκος του βολβού του ματιού είναι μεγαλύτερο του κανονικού, είτε επειδή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.

Εδώ και πολλά χρόνια, σε πολλά κράτη διεξάγονται συστηματικές έρευνες προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όπως η ύπαρξη ή μη κληρονομικότητας, η σχέση μυωπίας με παράγοντες του περιβάλλοντος, η επίδραση των σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης σ' αυτήν, κ.α.

΄Οσον αφορά την κληρονομικότητα, οι απόψεις συγκλίνουν στην ύπαρξη, αφενός μεν, κληρονομικής προδιάθεσης, αφετέρου δε, στην επίδραση παραγόντων του περιβάλλοντος. Η Μυωπία ξεκινάει συνήθως τα πρώτα σχολικά χρόνια και προοδευτικά εξελίσεται και αυξάνει με την ηλικία. Αυξάνει αργά ή γρήγορα, συνήθως μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Από όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες, η μυωπία, αποτελεί τη σπουδαιότερη και συχνότερη μεταξύ των μαθητών. ΄Ετσι, ο έλεγχος της μυωπία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι απαραίτητος προκειμένουν να μην δημιουργήσει προβλήματα στην σωστή παρακολούθηση των μαθημάτων.

΄Οσον αφορά το φύλο, οι περισσότεροι από τους ερευνητές συμφωνούν πως οι γυναίκες εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα υψηλή μυωπία

Πως αντιμετωπίζεται η μυωπία;

Ο καλός φωτισμός, η σωστή θέση κατά την ανάγνωση και η ορθή χρήση των διορθωτικών γυαλιών και των φακών επαφής επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση της μυωπίας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η τεχνολογία προσφέρει μια διαφορετική λύση: Το Excimer Laser. Η τεχνική του Εxcimer Laser θεωρείται ο πιο εξελιγμένος τρόπος για τη διόρθωση της μυωπίας και τα άριστα αποτελέσματα των επεμβάσεων με Laser κάνουν τη μέθοδο αυτή την πλέον ενδεδειγμένη για χιλιάδες κατάλληλους υποψηφίους.

Πως μπορώ να απαλλαγώ οριστικά από τα γυαλιά μυωπίας ή τους φακούς επαφής;

Ενώ μέχρι σήμερα, η διόρθωση της μυωπίας γινόταν αποκλειστικά με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, αποφασίζουν με τη Διαθλαστική Χειρουργική να περιορίσουν ή εξαλείψουν την εξάρτησή τους από αυτά.

Είναι μια υψηλής τεχνολογίας διαδικασία, απλή και γρήγορη, που διαρκεί περίπου 5 λεπτά για το κάθε μάτι και γίνεται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνωω, έτσι ώστε, να μην προκαλεί, καθόλου, πόνο.

Περισσότερες από δύο εκατομμύρια επεμβάσεις Διαθλαστικής Χειρουργικής πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν μυωπία και επιλέγουν το Laser για να διοθρώσουν την όρασή τους συνεχώς αυξάνεται. Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις με εκπληκτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.

endpage

Image Map