Ξηροφθαλμία

Συχνές ερωτήσεις ...για θέματα που αφορούν την Ξηροφθαλμία

Μέσα από την ιστοσελίδα μας που αφορά τις συχνές ερωτήσεις σας για την ξηροφθαλμία, θα σας δώσουμε σύντομες ερωτήσεις για το τι είναι και τι την προκαλεί, σε ποιους και πόσο συχνά παρουσιάζεται, ποια είναι τα συμπτώματά της και τέλος, πως αντιμετωπίζεται.

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε μέσα από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Tι είναι η ξηροφθαλμία;

H μείωση της παραγωγής των δακρύων ώστε να διατηρούνται τα μάτια υγρά αποτελεί το φαινόμενο που ονομάζεται ξηροφθαλμία.

Ποιους προσβάλλει η ξηροφθαλμία;

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η παραγωγή των δακρύων μειώνεται. Ετσι, η ξηροφθαλμία προσβάλλει περισσότερο άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο ευαίσθητα στο φως και να παρουσιάζουν δυσκολία στην εφαρμογή των φακών επαφής.

Η ξηροφθαλμία είναι περισσότερο συχνή στις γυναίκες και αρχίζει συνήθως κατά τη μέση ηλικία. Τα αλλεργικά άτομα πάσχουν συχνά από ξηροφθαλμία ενώ μπορεί επίσης να συνοδεύει συστηματικά νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τέλος, η μείωση των δακρύων είναι ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren που εκτός της ξηροφθαλμίας προκαλεί ξηροστομία και ξηρότητα των βλεννογόνων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας;

Στα άτομα τα οποία πάσχουν από ξηροφθαλμία παρουσιάζονται τα εξής συμπτώματα:

  • Επίμονη αίσθηση ύπαρξης άμμου στα μάτια
  • Δυσκολία στην εφαρμογή των φακών επαφής
  • Δακρύρροια λόγω ερεθισμού των ματιών από την έλλειψη των φυσιολογικών δακρύων
  • Τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια και κνησμός σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας και μολυσμένου αέρα.
  • ΄Εντονος ερεθισμός του ματιού από τον καπνό ή τον άνεμο
Πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία;

O oφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει την ξηροφθαλμία στη σχισμοειδή λυχνία και να διαπιστώσει την ποσότητα των παραγομένων δακρύων. Μερικές φορές, δοκιμασίες οι οποίες μετρούν την παραγωγή των δακρύων είναι απαραίτητες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η «δοκιμασία Schirmer», όπου ο οφθαλμίατρος τοποθετεί μικρά χάρτινα φίλτρα στο εσωτερικό των βλεφάρων προκειμένου να διαπιστώσει την ποσότητα των δακρύων.

Η θεραπεία της ξηροφθαλμίας περιλαμβάνει την τοπική χρήση σταγόνων και αλοιφών που δεν χρειάζονται τη συνταγή γιατρού και ανακουφίζουν τα μάτια, όπως τα τεχνητά δάκρυα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρος μπορεί να τοποθετήσει ένα «πώμα» στα δακρυικά σημεία εμποδίζοντας έτσι την αποχέτευση των φυσικών και τεχνητών δακρύων από το μάτι. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο οφθαλμίατρος χορηγεί στον ασθενή ειδικούς μαλακούς φακούς επαφής που βοηθούν στη διατήρηση της εφύγρανσης. Επιπλέον, εάν τα βλέφαρα κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν κλείνουν τελείως, η χρήση προστατευτικών καλυμμάτων για τα μάτια ενδείκνυνται προκειμένου να ελαχιστοποιείται, έτσι, η εξάτμιση των δακρύων.

Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη σκόνη, τη γύρη, το κάπνισμα και άλλους ρυπαντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά στεγνωτήρια μαλλιών και η παραμονή σε πολύ ζεστό περιβάλλον επιτείνουν το πρόβλημα της ξηροφθαλμίας. Αντίθετα, οι υγραντήρες εσωτερικού χώρου βοηθούν αφού προσθέτουν στο χώρο υγρασία που διευκολύνει την διατήρηση των δακρύων.

endpage

Image Map