Πρεσβυωπία

Συχνές ερωτήσεις ...για θέματα που αφορούν την Πρεσβυωπία

Μέσα από την ιστοσελίδα μας που αφορά τις συχνές ερωτήσεις σας για την Πρεσβυωπία, θα σας δώσουμε σύντομες απαντήσεις για το τι είναι η Πρεσβυωπία και πως αντιμετωπίζεται. Θα ενημερωθείτε για την μέθοδο monovision – μία εναλλακτική, σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση της Πρεσβυωπίας με την βοήθεια του Excimer Laser και την «Κερατοπλαστική Ραδιοσυχνοτήτων – μια μέθοδο που αλλάζει το σχήμα του κερατοειδή διοθρώνοντας έτσι προσωρινά την πρεσβυωπία.

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε μέσα από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Τι είναι η τεχνική monovision με τη χρήση του excimer laser;

Στην τεχνική monovision με τη χρήση του excimer laser ο χειρουργός διοθρώνει το ένα μάτι για την κοντινή όραση, αφήνοντας το άλλο για την μακρυνή. Με τον τρόπο αυτό διοθρώνεται η όραση για μακρυά στο ένα μόνο μάτι ενώ το άλλο μάτι διατηρεί την ικανότητα να εστιάζει κοντά.

Η τεχνική monovision δεν εφαρμόζεται σε όλους. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συνηθίσουν στο να έχουν διαφορετική ικανότητα προσαρμογής σε κάθε μάτι. Ετσι, καλό είναι, αυτός που σκέφεται να υποβληθεί σε monovision, αρχικά να δοκιμάσει με φακούς επαφής προκειμένου να είναι σίγουρος ότι μπορεί να προσαρμοστεί στην συγκεκριμένη τεχνική.

Τι είναι η «κερατοπλαστική ραδιοσυχνοτήτων» (CK);

Η «κερατοπλαστική ραδιοσυχνοτήτων» είναι μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος που διοθρώνει την πρεσβυωπία αλλάζοντας το σχήμα του κερατοειδούς. Η κερατοπλαστική ραδιοσυχνοτήτων δεν επεμβαίνει στον εσωτερικό φακό του ματιού αλλά εξωτερικά, στον κερατοειδοή: Μία ακίδα με πάχος όσο μια τρίχα ακουμπά στην περιφέρεια του κερατοειδή και μεταφέρει την ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι ίνες κολλαγόνου που υπάρχουν στο βάθος του κερατοειδή. Καθώς το κέντρο του κερατοειδούς παραμένει ανέπαφο ενώ η περιφέρεια γίνεται πιο επίπεδη, το κέντρο υπερυψώνεται και η καμπυλότητα του κερατοειδούς αυξάνει. Ετσι, το μάτι μπορεί να εστιάσει σε μικρές αποστάσεις παρά τη μειωμένη ελαστικότητα του εσωτερικού φακού.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη-γίνεται με τοπική αναισθησία- και διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και για τα δύο μάτια. Επειδή όμως η πρεσβυωπία δεν μένει στάσιμη αλλά συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 60 χρόνων, το πιθανότερο είναι ότι σε διάστημα δύο έως τριών ετών ο ασθενής θα χρειαστεί πιθανότατα και δεύτερη επέμβαση.

Πως αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;

O συνήθης τρόπος για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας είναι η χρήση γυαλιών για κοντινό διάβασμα. Για κάποιους οι οποίοι ήδη φορούν γυαλιά για κάποιο άλλο διαθλαστικό πρόβλημα, η χρήση των πολυεστιακών γυαλιών τους απαλλάσει από τη χρήση δύο ζευγαριών γυαλιών –ένα για κοντά και ένα για μακρυά-.

Μια καινούργια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας είναι η τεχνική monovision με laser.

Τι είναι πρεσβυωπία;

Πρεσβυωπία είναι η αδυναμία να διαβάσει κάποιος κοντά. Οφείλεται στην απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει και ξεκινά γύρω στην ηλικία των 40 ετών, επηρεάζοντας τελικά όλους τους ανθρώπους.

΄Ενα πρώτο σημάδι για την πρεσβυωπία είναι η θαμπή κοντινή όραση που κουράζει τα μάτια. Η πρεσβυωπία εμφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου και είναι ανεξάρτητη από το αν κάποιος έχει μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

endpage

Image Map