Το γλαύκωμα στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ λειτουργεί τμήμα γλαυκώματος με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου μας, εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι αφού αξιολογήσουν το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό κάθε ασθενή ξεχωριστά , θα προχωρήσουν στην εξέταση πέντε παραγόντων προκειμένου να διαγνώσουν την ύπαρξη γλαυκώματος:

  1. της ενδοφθάλμιας πίεσης - Τονομέτρηση,
  2. της μορφολογίας του οπτικού νεύρου - Οφθαλμοσκόπηση,
  3. του οπτικού πεδίου - Αυτόματη Περιμετρία,
  4. της εκτίμησης των μορφολογικών μεταβολών - OCT,
  5. της τομογραφίας των οπτικών θηλών - HRT,
  6. του ελέγχου της γωνίας όπου συναντάται η ίρις με τον κερατοειδή.

Ειδικότερα:

Τονομέτρηση

Με την τονομέτρηση ο ιατρός θα μετρήσει την ενδοφθάλμια πίεση. Η συνηθισμένη αυτή εξέταση καθορίζει την πίεση του υδατοειδούς υγρού μέσα στο μάτι. Μία μέθοδος για τη συγκεκριμένη εξέταση είναι η χρήση τονόμετρου επιπεδώσεως ενώ μία άλλη βασίζεται σε "ώση αέρα" που μετρά την αντίσταση του βολβού του ματιού όταν σε αυτό προσπέσει μία σταθερή ποσότητα αέρα (τονόμετρο αέρα). Οι φυσιολογικές πιέσεις συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 12-22 mmHg (τα "mmHg" αναφέρονται σε "χιλιοστά υδραργύρου" που είναι η μονάδα μέτρησης της πίεσης του ματιού).

Οφθαλμοσκόπηση

Προκειμένου ο οφθαλμίατρος να εξετάσει  το βυθό του ματιού σας και ειδικά το οπτικό νεύρο θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό όργανο, το οφθαλμοσκόπιο.
Εάν κριθεί απαραίτητο, θα ενστάξουν σταγόνες στο μάτι σας προκειμένου να διασταλεί η κόρη. Κατόπιν ο ιατρός θα κρατήσει κοντά στο μάτι σας ένα ειδικό όργανο - το οφθαλμοσκόπιο. Το οφθαλμοσκόπιο το οποίο θα φωτίσει το βυθό του ματιού, θα βοηθήσει τον οφθαλμίατρο να κοιτάξει μέσα από την κόρη και να ερευνήσει τη μορφολογία του οπτικού νεύρου. Νεύρο που παρουσιάζεται "άσπρο" ή "κοίλο" ή δεν έχει το υγιές ροζ χρώμα αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη γλαυκώματος.

Εάν η ενδοφθάλμιος πίεση δεν είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια ή το οπτικό νεύρο παρουσιάζει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, ο οφθαλμίατρος του Κέντρου μας θα σας προτείνει να κάνετε ορισμένες ειδικές εξετάσεις για το γλαύκωμα όπως αυτόματη περιμετρία (οπτικά πεδία), τομογραφία οπτικών θηλών (HRT) και γωνιοσκοπία.


Αυτόματη περιμετρία ή οπτικά πεδία

Είναι ένα ειδικό τεστ με το οποίο καταγράφεται ολόκληρο το πεδίο της όρασης. Αλλοιώσεις οι οποίες οφείλονται στο γλαύκωμα εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο και επισημαίνουν την έκταση του προβλήματος.

Οπτική τομογραφία (ΟCT)

Mε τη δυνατότητα ποσοτικής καταγραφής του πάχους της στιβάδας των νευρικών ινών περιθηλαία, η εξέταση με OCT επιτρέπει αντικειμενική εκτίμηση των μορφολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στη γλαυκωματική νευροπάθεια. Η περιγραφή της ανατομικής βλάβης του οπτικού νεύρου στο γλαύκωμα όπως αποδίδεται με την OCT είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο και για την πρώϊμη διάγνωση της νόσου αλλά και για την σταδιοποίηση και ανίχνευση πιθανής μεταβολής. Τα ευρήματα της εξέτασης έχουν σημαντική αξία στην πράξη και σε συνδυασμό με τα περιμετρικά δεδομένα από την εξέταση των οπτικών πεδίων αποτελούν το κλειδί για την εκτίμηση της γλαυκωματικής βλάβης.

Τομογραφία των οπτικών θηλών (HRT)

Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος καταγραφής της μορφολογίας της οπτικής θηλής. Είναι απαραίτητη για την πρώϊμη διάγνωση του γλαυκώματος σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις στα οπτικά πεδία. Με την τοπογραφία των οπτικών θηλών αναγνωρίζονται οι ασθενείς των οποίων η ανατομική κατασκευή του οπτικού τους νεύρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη γλαυκώματος. Αποτελεί μια αξιόπιστη μέθοδο για την καταγραφή, την παρακολούθηση και τη συγκριτική μελέτη της διάγνωσης και διαχρονικής εξέλιξης του γλαυκώματος.

Γωνιοσκοπία

Με την εξέταση της γωνιοσκοπίας ο οφθαλμιατρος θα ελέγξει εάν η γωνία όπου η ίρις συναντά τον κερατοειδή είναι "κλειστή" ή "ανοικτή". Αυτό βοηθά τον ιατρό να εντοπίσει εάν το γλαύκωμα είναι χρόνιο ή οξύ. Κατά την εξέταση αυτή χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες και εφαρμόζεται στο μάτι σας ένας φακός. Ο φακός αυτός επιτρέπει στον ιατρό να δει μέσα στο μάτι και να εντοπίσει εάν η γωνία ανάμεσα στην ίριδα και τον κερατοειδή είναι κλειστή ή στενή (γλαύκωμα κλειστής γωνίας) ή ευρεία και ανοικτή (γλαύκωμα ανοικτής γωνίας). Επίσης με την εξέταση αυτή μπορεί να παρατηρήσει και άλλες αιτίες του γλαυκώματος.

Τα αποτελέσματα από αυτές τις εξετάσεις θα οδηγήσουν τους ιατρούς του ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ  ΑΘΗΝΩΝ στη διάγνωση του τύπου του γλαυκώματος. Η στάθμιση όλων των παραγόντων θα οδηγήσει στην έναρξη ή όχι της θεραπείας του γλαυκώματος.


Βασ. Σοφίας 64
2ος όροφος 
115 28 Αθήνα

Τ : 210 72 47 103
F : 210 72 31 221

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us facebookfinde us google maps

contact-p

endpage

Image Map