Καταρράκτης

H θόλωση του φυσικού φακού του ματιού.

Είναι μια συνηθισμένη πάθηση που αναπτύσσεται συνήθως σε ηλικία άνω των 55 ετών και αποτελεί την κυριώτερη αιτία μείωσης της όρασης σε αυτές τις ηλικίες. Συγκεκριμμένα, φτωχή όραση προερχόμενη από καταρράκτη παρουσιάζεται σε ποσοστό 60% των ενηλίκων άνω των 60 ετών.

Για να βλέπουμε καθαρά και με ευκρίνεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φυσικός φακός του ματιού μας να είναι διαυγής, αφήνοντας έτσι το φως να περάσει ελεύθερα μέσα αυπό αυτόν ώστε οι ακτίνες του να εστιάσουν στον αμφιβληστροειδή.

Όταν κάποιος αναπτύσσει καταρράκτη, ο διαυγής αυτός φυσικός φακός του ματιού θολώνει προοδευτικά και ανάλογα με την εξέλιξή του επηρεάζει την όραση σε σημείο που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε απώλειά της.

kat5
Φυσιολογική όραση:

Το φως περνά μέσα από το διαυγή φακό του ματιού και εστιάζει σε ένα σημείο  επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Όραση με καταρράκτη:

Ο θολός φακός του ματιού διαθλά το διερχόμενο φως σε πολλά σημεία εστίασης επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Ο καταρράκτης είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες αφού μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως ύστερα από τραυματισμό (τραυματικός καταρράκτης), μετά από κάποιες ασθένειες ή φάρμακα (δευτερογενής καταρράκτης) ενώ σπάνια είναι δυνατόν ένα παιδί να γεννηθεί με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης).


Βασ. Σοφίας 64
2ος όροφος 
115 28 Αθήνα

Τ : 210 72 47 103
F : 210 72 31 221

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us facebookfinde us google maps

contact-p

endpage

Image Map