Ο καταρράκτης
στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τι θα πρέπει να περιμένετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ λειτουργεί Τμήμα Καταρράκτη για τη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη με τα πλέον σύγχρονα μέσα.

Στο Κέντρο μας η επέμβαση του Καταρράκτη αποτελεί μια οργανωμένη διαδικασία όπου τα πάντα είναι προγραμματισμένα με κάθε λεπτομέρεια σκοπεύοντας πάντα στο άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα με τον πλέον ασφαλή τρόπο.

Η διαδικασία της επέμβασης περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία στάδια:

Πριν την επέμβαση

Πριν την επέμβαση θα υποβληθείτε σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο τα αποτελέσματα του οποίου θα μας γνωρίσουν τη γενικότερη υγεία των ματιών σας. Επιπλέον, με μια ειδική εξέταση –τη βιομετρία- θα υπολογισθεί η ισχύς του ενδοφθάλμιου φακού που θα τοποθετηθεί στο μάτι σας κατά την επέμβαση αντικαθιστώντας το φυσικό φακό του ματιού σας που έχει θολώσει εξαιτίας του καταρράκτη. Το ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ διαθέτει την πλέον σύγχρονη οπτική βιομετρία (Karl Zeiss Mediteck IOL Master) για τη μέτρηση του οπτικού άξονα, της επιφάνειας καμπυλότητας και της ισχύος του ενδοφθάλμιου φακού – τα ακριβή αποτελέσματα των οποίων καθορίζουν ουσιαστικά το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Πριν την επέμβαση, ο χειρουργός μας θα συζητήσει μαζί σας κάθε λεπτομέρεια που αφορά την περίπτωσή σας και θα απαντήσει σε κάθε απορία σας.

Την ημέρα της επέμβασης

 • Εάν η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη είναι προγραμματισμένη να γίνει το πρωϊ, θα μπορείτε να πάρετε για πρωϊνό ένα ρόφημα – εκτός από γάλα. Εάν έχει προγραμματισθεί μετά τις 11:00π.μ. μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ πρωϊνό.
 • Εάν πάσχετε από χρόνιες ασθένειες, το πρωϊ της επέμβασης θα πρέπει να πάρετε όλα τα φάρμακα που ήδη παίρνετε πλην ασπιρίνης. Ο αναισθησιολόγος θα ενημερωθεί σχετικά.
 • Την ημέρα της επέμβασης θα γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα- που αποτελούν γενικότερο προεγχειρητικό έλεγχο και συμπεριλαμβάνονται στη προεγχειρητική διαδικασία.
 • Θα οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου 15 λεπτά πριν τον προγραμματισμένο χρόνο της επέμβασης ενώ ο συνολικός χρόνος της παραμονής σας στην κλινική θα είναι περίπου 2 ώρες.
 • Η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται με τοπική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης ενώ δε θα αισθανθείτε καθόλου πόνο.
 • Κατά την επέμβαση θα χρησιμοποιηθεί αποστειρωμένος ιματισμός χειρουργείου –έτσι δεν απαιτείται να έχετε μαζί σας πυτζάμες, νυχτικό ή παντόφλες.
 • Αμέσως μετά την επέμβαση, ο γιατρός μας θα σας δώσει τα κολλύρια που θα πρέπει να βάζετε στο χειρουργημένο σας μάτι μαζί με τις μετεγχειρητικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε.
 • Από την κλινική θα φύγετε με το χειρουργημένο μάτι ανοιχτό και εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε γυαλιά ηλίου.

Μετά την επέμβαση

 • Μετά την επέμβαση, στο χειρουργημένο σας μάτι θα ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού μας.
 • Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να νοιώσετε τοπικό ερεθισμό, φαγούρα, αίσθηση ξένου σώματος, δακρύρροια, ευαισθησία στο φως ή ελαφρύ πόνο. Δεν πρέπει να ανησυχήσετε! Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και παροδικά. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός μπορείτε να πάρετε τα συνήθη παυσίπονα (Depon, Lonarid, Ponstan) εκτός από ασπιρίνη.
 • Είναι πολύ σημαντική η προστασία και υγιεινή των ματιών σας! Μη σκουπίζετε το μάτι σας με κοινά χαρτομάντηλα για τις επόμενες ημέρες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να το καθαρίζετε εξωτερικά χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένες γάζες.
 • Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά να μη σηκώνετε βαρειά αντικείμενα και να μη βρέξετε με σαπουνάδα τα μάτια σας.

Σε κάθε περίπτωση οι ιατροί και το προσωπικό του ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ είναι πάντα στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να απαντήσουμε σε κάθε απορία σας. Προγραμματίζοντας την επίσκεψή σας στο Κέντρο μας θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε αναλυτικά για τον καταρράκτη και ειδικότερα για ότι αφορά την περίπτωσή σας.

Να θυμάστε πάντα ότι σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της οφθαλμολογίας και οι προηγμένες τεχνικές στη χειρουργική του καταρράκτη έχουν συμβάλλει ώστε η επέμβαση του καταρράκτη να θεωρείτε μια από τις πλέον ασφαλείς και επιτυχημένες επεμβάσεις.


Βασ. Σοφίας 64
2ος όροφος 
115 28 Αθήνα

Τ : 210 72 47 103
F : 210 72 31 221

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us facebookfinde us google maps

contact-p

endpage

Image Map