Παιδοφθαλμολογία

Στο Παιδοφθαλμολογικό Τμήμα του ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ αντιμετωπίζεται διαγνωστικά και θεραπευτικά το σύνολο των οφθαλμολογικών προβλημάτων της παιδικής ηλικίας. Η θεραπεία τους μπορεί να περιλαμβάνει είτε συντηρητικά μέσα όπως γυαλιά, κολλύρια, ασκήσεις είτε πιθανή χειρουργική επέμβαση.

Στα σημαντικότερα οφθαλμολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας περιλαμβάνονται: στραβισμός, αμβλυωπία, διαθλαστικά προβλήματα, συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος, συστηματικές παθήσεις με οφθαλμολογικές εκδηλώσεις, συγγενής καταρράκτης & συγγενές γλαύκωμα, παθήσεις του οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού, οφθαλμολογικές λοιμώξεις.

Ορισμένα κληρονομικά, συγγενή ή και λοιμώδη οφθαλμικά νοσήματα εμφανίζονται στα νεογνά και απαιτούν άμεσο οφθαλμολογικό έλεγχο. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις, όπως ο συγγενής καταρράκτης, μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία εάν θεραπευθούν μέσα στις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση.

Οι παράγοντες κινδύνου για οφθαλμολογικές παθήσεις σε ένα νεογέννητο είναι:

  • Ερυθρά της μητέρας
  • Αφροδίσια ή σχετιζόμενα με το AIDS νοσήματα
  • Παραμονή σε θερμοκοιτίδα επί μακρόν
  • Οικογενειακό ιστορικό ρετινοβλαστώματος, γενετικές παθήσεις ή συγγείς παθήσεις όπως καταρράκτης.

Και τα παιδιά όμως που δεν ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για εμφάνιση οφθαλμολογικών παθήσεων θα πρέπει να εξετάζονται στα μάτια τους από τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό από τις πρώτες ημέρες της γέννησής τους.

Κάθε παιδί θα πρέπει το αργότερο μέχρι την προσχολική ηλικία να έχει εξετασθεί από τον οφθαλμίατρο. Η αμβλυωπία που είναι ένα από τα περισσότερο συνήθη προβλήματα κατά την προσχολική ηλικία (περίπου σε ποσοστό 2%) μπορεί να διορθωθεί ικανοποιητικά εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Η μειωμένη οπτική οξύτητα που γίνεται αντιληπτή στο ιατρείο ή κατά τον έλεγχο που γίνεται στο σχολείο απαιτεί περαιτέρω εξιολόγηση.

Κατά τη σχολική ηλικία, το μεγαλύτερο οφθαλμολογικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στα παιδιά είναι η διαθλαστική διαταραχή, όπως αυτή της μυωπίας που δεν έχει διορθωθεί. Για τα παιδιά που εξετάζονται μια φορά το χρόνο και δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή δεν ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για οφθαλμολογικές παθήσεις, ο οφθαλμίατρος θα καθορίσει τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να τον επισκέπτονται.


Βασ. Σοφίας 64
2ος όροφος 
115 28 Αθήνα

Τ : 210 72 47 103
F : 210 72 31 221

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us facebookfinde us google maps

contact-p

endpage

Image Map