Συχνές ερωτήσεις
για θέματα που αφορούν
την όραση των οδηγών
Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρος είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας.
Απευθυνθείτε στο Κέντρο μας για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.
Γνωρίζετε ότι…
- Σε ηλικία μεταξύ 40 και 60 η όραση κατά τις βραδυνές ώρες γίνεται δυσκολότερη. Η κόρη των ματιών μας γίνεται μεγαλύτερη, οι μύες χάνουν την ελαστικότητά τους και η όρασή μας γίνεται λιγότερο καθαρή. ΄Ενας οδηγός 60 ετών χρειάζεται 10 φορές περισσότερο φως από έναν εικοσάχρονο!
- Στις μεγάλες ηλικίες γινόμαστε ευαίσθητοι στο «θάμπωμα» από τα φώτα, γεγονός που κάνει την οδήγηση ιδιαίτερα δύσκολη την νύχτα. Σε έναν 55χρονο ο χρόνος επαναφοράς στην φυσιολογική όραση μετά από έντονο θάμπωμα είναι οκταπλάσιος από ένα 16χρονο.
- Οι αδυναμίες του οπτικού μας συστήματος μετά την ηλικία των 55 ετών αυξάνονται. Αρχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε αντικείμενα που δεν κινούνται, όπως πεζούς που περιμένουν να περάσουν σε μια διάβαση.
- Γύρω στην ηλικία των 70 ετών η περιφερική όραση παρουσιάζει προβλήματα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% της οπτικής ικανότητας των οδηγών προέρχεται από την περιφερική όραση.
- Με την πάροδο των χρόνων τα χρώματα χάνουν την φωτεινότητά τους για πολλά «ηλικιωμένα μάτια» με αποτέλεσμα η ικανότητά τους να δουν το φως των φρένων να έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με τις νεώτερες ηλικίες.
- Μια άλλη οπτική ικανότητα που μειώνεται με την πάροδο των χρόνων είναι η αντίληψη του βάθους: πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται το αυτοκίνητό μας σε σχέση με κάποιο αντικείμενο μπροστά μας. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για να κρίνει κάποιος την ταχύτητα με την οποία έρχεται κάποιο αυτοκίνητο προκειμένου να κάνει προσπέραση ή για να πάρει μια στροφή αριστερά.
- Καταρράκτης, γλαύκωμα και διαβήτης είναι καταστάσεις που επηρεάζουν την όραση και οδηγοί που πάσχουν από αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές του οφθαλμιάτρου τους.
- Ανάψτε τα φώτα του αυτοκινήτου σας από τις πρώτες βραδυνές ώρες και κατά τη διάρκεια ομίχλης. Είναι ώρες όπου η δυσκολία να δείτε και να σας δουν είναι μεγάλη.
- Αποφεύγετε –εάν είναι δυνατόν- την οδήγηση κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου αφού το «θάμβος» μπορεί να είναι εκτυφλωτικό και έτσι είναι δύσκολο να βλέπετε καθαρά λεπτομέρειες στο δρόμο. Εάν οδηγείτε όμως αυτές τις ώρες παίρνετε περισσότερες προφυλάξεις και κρατάτε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο. Μειώστε την ταχύτητά σας εάν οδηγείτε νύχτα.
- Εάν ο οφθαλμίατρος σάς έχει δώσει διοθρωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής, θα πρέπει να τα φοράτε απαραίτητα όταν οδηγείτε. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά τη νυχτερινή όραση, συζητήστε το μαζί του.
- Αποφεύγετε να οδηγείτε τη νύχτα σε δρόμους που δεν είναι καλά φωτισμένοι ή σας είναι άγνωστοι. Ηλικιωμένοι οδηγοί χρειάζονται περισσότερο φως για να δουν και θα πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.
- Φοράτε γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τα γυλιά ηλίου τα μάτια σας προσαρμόζουν ευκολότερα από το φως στο σκοτάδι, Μην βάζετε γυαλιά ηλίου όταν οδηγείτε νύχτα.
- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα φώτα του αυτοκινήτου σας να φωτίζουν σωστά και να είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να σας προσφέρουν καλό φωτισμό χωρίς να τυφλώνουν τους άλλους.
- Επισκέπτεσθε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ζητάτε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο που θα σας επιτρέψει να είστε σίγουροι ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις για ασφαλή οδήγηση.