Παχυμετρία Κερατοειδούς

Τι είναι η παχυμετρία;

paxymetria1Η παχυμετρία του κερατοειδούς είναι μια ειδική εξέταση στην οποία μετράται το πάχος του κερατοειδή. Η αξία της παχυμετρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη τόσο στην εκτίμηση του γλαυκώματος όσο και στην προεγχειρητική εξέταση των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση.

Παχυμετρία και γλαύκωμα

paxymetria2Το γλαύκωμα είναι η πάθηση του οφθαλμού που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή των ινών του οπτικού νεύρου. Το γλαύκωμα προκαλείται όταν το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο μάτι συσσωρεύεται λόγω κακής αποχέτευσής του, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση κυμαίνεται από 10 έως 21mmHg. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν άτομα με φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση να παρουσιάζουν γλαυκωματικές βλάβες του οπτικού τους πεδίου σε αντίθεση με άτομα που αν και έχουν υψηλή πίεση, άνω των 21mmHg, δεν έχουν αλλοιώσεις.

Πολλές μελέτες (Ocular Hypertension Study) έχουν δείξει ότι το κεντρικό πάχος του κερατοειδή αποτελεί σημαντική ένδειξη για την ανάπτυξη του γλαυκώματος. Μάτια με πάχος 555 μm ή λιγότερο (δηλ. μάτια με σχετικά λεπτό κερατοειδή) έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα από ότι μάτια με πάχος κερατοειδή μεγαλύτερο από 588 μm.

Για πάρα πολλούς οφθαλμιάτρους, ο συνδυασμός υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης (μεγαλύτερη των 24mmHg) και λεπτού κερατοειδή (λεπτότερος από 555 μm) μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αντιγλαυκωματική θεραπεία με στόχο πιθανή εξέλιξη γλαυκώματος στο μέλλον.

Παχυμετρία και Διαθλαστικές Επεμβάσεις.

Η παχυμετρία αποτελεί απαραίτητη προεγχειρητική εξέταση στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Διαθλαστική Επέμβαση. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εξέταση της παχυμετρίας σε συνδυασμό με τον βαθμό του οπτικού σφάλματος που πρόκειται να διοθρωθεί και το υπολοιπόμενο μετά την επέμβαση πάχος του κερατοειδή που θα προκύψει, καθορίζουν προεγχειρητικά εάν ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί με ασφάλεια σε Διαθλαστική Επέμβαση.

Πως μετράμε το πάχος του κερατοειδούς.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι προκειμένου να μετρήσουμε το πάχος του κερατοειδή.

Η περισσότερο διαδεδομένη είναι η υπερηχητική παχυμετρία, η χρήση όμως του στυλεού που ακουμπά την επιφάνεια του κερατοειδούς απαιτεί τοπική αναισθησία με σταγόνες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί νέα μηχανήματα για τη μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς.
Η τοπογραφία του κερατοειδούς ORBSCAN II (BAUSCH & LOMB) παράλληλα με την τοπογραφική ανάλυση δίνει μετρήσεις του πάχους του κερατοειδή στα διάφορα σημεία του.
Το ενδοθηλιακό μικροσκόπιο SP-2000P της Τοpcon, χωρίς η χρήση του να απαιτεί επαφή με τον κερατοειδή, παράλληλα με τη μορφολογία του ενδοθηλίου και τον αριθμό των ενδοθηλιακών κυττάρων, μετρά και το πάχος του κερατοειδή.

Η εξέταση της παχυμετρίας στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ  ΑΘΗΝΩΝ διαθέτει όλα τα συστήματα μέτρησης του πάχους του κερατοειδή:

  • Υπερηχητική Παχυμετρία NIDEK UP-1000
  • TOMEY SP-100
  • Pocket Pachymeter – QUANTEL MEDICAL
  • ORBSCAN II, PENTACAM
  • SP-2000P specular microscope

Οι εξετάσεις της παχυμετρίας γίνονται στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ καθημερινά και τα αποτελέσματα παραδίδονται στον ασθενή αυθημερόν.


Βασ. Σοφίας 64
2ος όροφος 
115 28 Αθήνα

Τ : 210 72 47 103
F : 210 72 31 221

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us facebookfinde us google maps

contact-p

endpage

Image Map