Στα σημαντικότερα οφθαλμολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας περιλαμβάνονται: στραβισμός, αμβλυωπία, διαθλαστικά προβλήματα, συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος, συστηματικές παθήσεις με οφθαλμολογικές εκδηλώσεις, συγγενής καταρράκτης & συγγενές γλαύκωμα, παθήσεις του οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού, οφθαλμολογικές λοιμώξεις.
Ορισμένα κληρονομικά, συγγενή ή και λοιμώδη οφθαλμικά νοσήματα εμφανίζονται στα νεογνά και απαιτούν άμεσο οφθαλμολογικό έλεγχο. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις, όπως ο συγγενής καταρράκτης, μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία εάν θεραπευθούν μέσα στις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση.
Οι παράγοντες κινδύνου για οφθαλμολογικές παθήσεις σε ένα νεογέννητο είναι:
- Ερυθρά της μητέρας
- Αφροδίσια ή σχετιζόμενα με το AIDS νοσήματα
- Παραμονή σε θερμοκοιτίδα επί μακρόν
- Οικογενειακό ιστορικό ρετινοβλαστώματος, γενετικές παθήσεις ή συγγείς παθήσεις όπως καταρράκτης.
Και τα παιδιά όμως που δεν ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για εμφάνιση οφθαλμολογικών παθήσεων θα πρέπει να εξετάζονται στα μάτια τους από τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό από τις πρώτες ημέρες της γέννησής τους.
Κάθε παιδί θα πρέπει το αργότερο μέχρι την προσχολική ηλικία να έχει εξετασθεί από τον οφθαλμίατρο. Η αμβλυωπία που είναι ένα από τα περισσότερο συνήθη προβλήματα κατά την προσχολική ηλικία (περίπου σε ποσοστό 2%) μπορεί να διορθωθεί ικανοποιητικά εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Η μειωμένη οπτική οξύτητα που γίνεται αντιληπτή στο ιατρείο ή κατά τον έλεγχο που γίνεται στο σχολείο απαιτεί περαιτέρω εξιολόγηση.
Κατά τη σχολική ηλικία, το μεγαλύτερο οφθαλμολογικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στα παιδιά είναι η διαθλαστική διαταραχή, όπως αυτή της μυωπίας που δεν έχει διορθωθεί. Για τα παιδιά που εξετάζονται μια φορά το χρόνο και δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή δεν ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για οφθαλμολογικές παθήσεις, ο οφθαλμίατρος θα καθορίσει τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να τον επισκέπτονται.