Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

 

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που απειλεί την όραση οδηγώντας σε σημαντική απώλειά της. Ανάμεσα στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η απότομη αύξηση των μαύρων στιγμάτων, έντονες λάμψεις, σκιές στο πεδίο της όρασης, θολερότητα των χρωμάτων ή και ξαφνική απώλεια τμήματος του πεδίου της όρασης. Η αντιμετώπισή της επιβάλλει άμεση χειρουργική επέμβαση.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό του ματιού μας που είναι γεμάτο από ένα διαφανές υγρό (σε μορφή ζελέ) που ονομάζεται υαλοειδές.

Με την πάροδο της ηλικίας το υαλοειδές ρευστοποιείται και πολλές φορές διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή. Η αποκόλλησή του (αποκόλληση υαλοειδούς) είναι αβλαβής και τα συμπτώματα που παράγει (φωταψίες, μαύρα στίγματα, αστραπές κ.α) σταματούν συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αποκόλληση του υαλοειδούς μπορεί να δημιουργήσει  ρωγμή ή και αιμορραγία και να οδηγήσει στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται η διανυκτέρευση σε κλινική. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η χρήση ειδικών οφθαλμικών αερίων που απορροφώνται μόνα τους από τον οφθαλμό. Σε παραμελημένα ή σύνθετα περιστατικά μπορεί να απαιτηθεί η χρήση ελαίου σιλικόνης αντί αερίου που συνήθως αφαιρείται μερικούς μήνες αργότερα με νέα χειρουργική επέμβαση.

Η πρόγνωση για βελτίωση της όρασης μετά από επέμβαση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται η αποκόλληση πριν την επέμβαση. Τα ποσοστά επιτυχίας σε πρώιμο στάδιο είναι πολύ υψηλά ενώ σε προχωρημένο στάδιο αυτά μειώνονται. Για τον λόγο αυτό η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς παίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία και το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Εάν αντιμετωπίσετε συμπτώματα αποκόλλησης θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οφθαλμίατρο.

Θυμηθείτε: η υγεία των ματιών σας … φροντίδα μας καθημερινή!

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι με τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας δίνουν απάντηση σε κάθε οφθαλμολογικό σας πρόβλημα.

Υαλοειδούς - Αμφιβληστροειδούς

Η γνώμη σας
Καλέστε μας