Κερατόκωνος

 

Κερατόκωνος

Ο Κερατόκωνος είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία ο κερατοειδής του ματιού (το διαυγές πρόσθιο τμήμα του ματιού) γίνεται πολύ λεπτός και προβάλλει. Κυριολεκτικά σημαίνει: κερατοειδής που εμφανίζεται σε κωνικό σχήμα. Η παραμόρφωση αυτή μπορεί να επιφέρει σοβαρή διαταραχή της όρασης.

Παρά τις συνεχείς έρευνες, η αιτία που προκαλεί τον κερατόκωνο παραμένει άγνωστη. Αν και θεωρείται κληρονομούμενο νόσημα, η πιθανότητα ομόαιμων συγγενών να εμφανίσουν κερατόκωνο, θεωρείται ότι είναι μία στους δέκα. Το έντονο τρίψιμο των ματιών, αν και δεν θεωρείται αιτία του κερατόκωνου, μπορεί να συμβάλλει στην παθολογική διαδικασία. Επομένως, ασθενείς με κερατόκωνο καλό θα είναι να αποφεύγουν να τρίβουν τα μάτια τους.

Κερατόκωνος

Τα συμπτώματα του κερατόκωνου

Τα πρώτα συμπτώματα είναι η θόλωση και η παραμόρφωση της όρασης. 

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όψιμα κατά την εφηβική ηλικία ή νωρίς κατά τη πρώτη εικοσαετία της ζωής. Συχνά ο κερατόκωνος εξελίσσεται αργά για 10 ή 20 χρόνια και μετά σταματά. Στα πρώϊμα στάδια, η όραση μπορεί να διαταραχθεί ελαφρά προκαλώντας θάμβος, φωτοευαισθησία και ερεθισμό. Το κάθε μάτι προσβάλλεται σε διαφορετικό βαθμό. Καθώς η νόσος προχωρά και ο κερατοειδής γίνεται κυρτότερος διαταράσσεται και η όραση ανάλογα. 

Κερατόκωνος

Πως αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος

Οι ελαφρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με γυαλιά ή ειδικού σχεδιασμού φακούς επαφής. Όταν η όραση δεν είναι πλέον ικανοποιητική με γυαλιά ή φακούς επαφής, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση του κερατόκωνου – κερατοπλαστική.

Μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου που μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ημίσκληρους φακούς επαφής ή για μεταμόσχευση είναι η χρήση υπέρυθρου φωτός (UVA). Με την τεχνική αυτή που ονομάζεται «Διασύνδεση Κολλαγόνου Κερατοειδούς» ή «Collagen Crosslinking with UVA-Riviflavin» αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος με πολυμερισμό του κολλαγόνου «παγώνοντας» έτσι την εξέλιξή του. Βασικός στόχος με τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι η σταθεροποίηση του κερατοειδικού σχήματος δηλαδή η συγκράτηση της εξέλιξης του κερατόκωνου.

Κερατόκωνος

Corneal Cross Linking

H Διασύνδεση Κολλαγόνου (Collagen Cross Linking) είναι μια θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται με την ενστάλλαξη ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β) στην επιφάνεια του κερατοειδούς και τη ταυτόχρονη χρήση υπεριώδους φωτός UVA.  Η ριβοφλαβίνη βοηθά στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ενδυνάμωση του κερατοειδή μέσω της διασύνδεσης των ινών του κολλαγόνου.

Βασικός στόχος από την εφαρμογή της μεθόδου είναι η σταθεροποίηση του σχήματος του κερατοειδή, δηλ. η συγκράτηση της εξέλιξης του κερατόκωνου.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και η συνολική διάρκειά της δεν υπερβαίνει τα 60 λεπτά. Ο οφθαλμίατρος αφού ανασηκώσει τμήματα της επιθηλιακής στοιβάδας του κερατοειδή, ενσταλλάσονται σταγόνες ριβοφλαβίνης  στο μάτι του ασθενή για 10 περίπου λεπτά. Αφού διαπιστωθεί ο εμποτισμός των βαθύτερων στοιβάδων του κερατοειδή από τη ριβοφλαβίνη, ακολουθεί η έκθεση του ματιού σε υπεριώδη ακτινοβολία κατάλληλης έντασης για περίπου 30 λεπτά. Σε όλο το διάστημα της ακτινοβολίας, ο κερατοειδής ενυδατώνεται με σταγόνες ριβοφλαβίνης και φυσιολογικού ορού. Στο τέλος της θεραπείας τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής για κάποιες ημέρες – έως ότου αποκατασταθεί πλήρως το επιθήλιο του κερατοειδή.

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ εφαρμόζουμε  τη θεραπεία της  διασύνδεσης του κολλαγόνου με τη χρήση ριβοφλαβίνης σε άτομα που πάσχουν από κερατόκωνο με σκοπό τη σταθεροποίηση της καμπυλότητας  του κερατοειδούς  και τη συγκράτηση της εξέλιξης του κερατόκωνου.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας