Βλεφαρίτιδα

 

Βλεφαρίτιδα

H βλεφαρίτιδα αποτελεί μια κοινή και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων και συχνά συμβαίνει σε άτομα με λιπαρό δέρμα, με πιτυρίδα ή στεγνά μάτια. Τα βακτηρίδια που υπάρχουν στην δερματική επιφάνεια όλων μας, είναι δυνατόν σε ορισμένα άτομα, να αναπτυχθούν στο δέρμα της  βάσης των βλεφαρίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των ματιών όπου ορισμένες φορές σε συνδυασμό με λιπαρά εκκρίμματα  λόγω αυξημένης δραστηριότητας των παρακείμενων αδένων, δημιουργούνται “λέπια” που εμφανίζονται κατά μήκος των βλεφαρίδων και των βλεφαρικών χειλέων.

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώϊμη παιδική ηλικία και να συνεχιστεί δια βίου ως χρόνια κατάσταση. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και στη μετέπειτα ζωή των ατόμων.

Τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας

Σε πολλά άτομα τα “λέπια” και τα βακτηρίδια που ενέχονται στη βλεφαρίτιδα δημιουργούν μόνο μικρό ερεθισμό και φαγούρα. Είναι δυνατόν όμως, σε άλλες περιπτώσεις, να προκαλέσουν ερυθρότητα, “τσιμπήματα” ή αίσθημα καύσου. Μερικά άτομα αναπτύσσουν αλλεργία στα λέπια ή στα βακτηρίδια που τα περιβάλλουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο σοβαρή επιπλοκή, στη φλεγμονή του ίδιου του ματιού και ιδιαίτερα του κερατοειδή.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αποτελέσει ένα επίμονο πρόβλημα. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσα από ένα τακτικό πρόγραμμα υγιεινής και με την βοήθεια φαρμάκων.

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας είναι στεροειδή (κορτιζόνη) και αντιβιοτικά με τη μορφή αλοιφής ή σταγόνων. Τα σκευάσματα της κορτιζόνης, ενώ συχνά επιταχύνουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες μετά από  μακρόχρονη χρήση. Όταν ξεπεραστεί η οξεία φάση -γεγονός που μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες- ηπιότερα σκευάσματα, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της βλεφαρίτιδας. Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο τα φάρμακα δεν αρκούν. Η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού που περιγράφεται κατωτέρω είναι σημαντικά απαραίτητη.

Πρόγραμμα υγιεινής για την αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας

Για να θέσετε υπό έλεγχο την βλεφαρίτιδα θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα υγιεινής των ματιών σας.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με τα εξής απαραίτητα:

 • ένα αμφίκοιλο καθρέπτη (από τα φαρμακεία)
 • μπαλίτσες βάμβακος, καθαρή πετσέτα ή γάζες χωρίς χνούδι από το εμπόριο
 • Q tips
 • ελαφρό σαμπουάν για τα βρέφη που δεν ερεθίζει τα μάτια ή εμπορικό διάλυμα για τον καθαρισμό των βλεφάρων
 • ένα μικρό καθαρό ποτήρι ή ένα γυάλινο δοχείο.

Στην αρχή θα πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω ρουτίνα καθαρισμού τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αργότερα, καθώς η κατάσταση βελτιώνεται, χρειάζεται λιγότερο συχνά η εφαρμογή της.

 • Παίρνετε μια πετσέτα καθαρή, τη βρέχετε με ζεστό νερό, τη στίβετε και την τοποθετείτε για 5 λεπτά πάνω στα κλειστά σας βλέφαρα. Αυτό βοηθάει ώστε να μαλακώσουν οι κρούστες και να χαλαρώσουν τα λιπαρά εκκρίματα των βλεφάρων σας. Ξαναβρέχετε με ζεστό νερό προσθέτοντας 2-3 σταγόνες σαμπουάν βλεφάρων ή το παιδικό σαμπουάν που έχετε.
 • Υγραίνετε ένα μπαλάκι από βαμβάκι, μία καθαρή πετσέτα ή γάζα χωρίς χνούδι στο διάλυμα του σαμπουάν και μετά τρίβετε τα βλέφαρα για 2 λεπτά. Τα μάτια σας δεν πρέπει να είναι σφικτά κλεισμένα αλλά μόνο τόσο όπως περίπου όταν κοιμάστε.
 • Κοιτάζοντας στο μεγεθυντικό καθρέπτη, χρησιμοποιείτε απαλά ένα Q-tip εμποτισμένο με καθαριστικό διάλυμα για να αποκολλήσετε από τα βλέφαρα την “κρούστα”. Αυτό μπορεί να γίνει κάθετα ή οριζόντια ώστε τα εκκρίματα που έχουν κολλήσει στη βλεφαρίδα να χαλαρώσουν και να απομακρυνθούν. Η διαδικασία αυτή απαιτεί περίπου μισό λεπτό για κάθε βλέφαρο.
 • Ξεπλύνετε πολύ καλά τα μάτια σας με κρύο νερό της βρύσης και στεγνώστε τα απαλά με καθαρή πετσέτα.
 • Πετάξτε το υπόλοιπο από το διάλυμα καθαρισμού.
 • Αν σας έχουν δοθεί φάρμακα, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε στα μάτια ή στα βλέφαρά σας κατά μήκος των βλεφαρίδων και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Θυμηθείτε: η υγεία των ματιών σας … φροντίδα μας καθημερινή!

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι, με τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας, δίνουν απάντηση σε κάθε οφθαλμολογικό σας πρόβλημα!

Η γνώμη σας
Καλέστε μας