Τονομέτρηση

 

Τονομέτρηση

Toνομέτρηση είναι η μέτρηση του τόνου δηλαδή της πίεσης του οφθαλμού. Είναι μια γρήγορη και ιδιαίτερα εύκολη διαγνωστική εξέταση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο στην εκτίμηση διαφορών παθήσεων του οφθαλμού (π.χ. γλαύκωμα) όσο και στον προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό έλεγχο χειρουργικών επεμβάσεων (καταρράκτη, διαθλαστικών επεμβάσεων κ.α.).

Η εξέταση η οποία καθορίζει την πίεση του ματιού ονομάζεται τονομέτρηση. Η εξέταση αυτή γίνεται με δύο τρόπους. Με το τονόμετρο Goldman και το τονόμετρο αέρα.

Το τονόμετρο Goldman έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του κερατοειδή, προκειμένου να μετρήσει την πίεση. Εξαιτίας της ευαισθησίας του κερατοειδή, ο οφθαλμιατρος πρέπει να σας ενστάξει αναισθητικές σταγόνες στα μάτια.

Η φυσιολογική πίεση των ματιών κυμαίνεται ανάμεσα σε 7 και 22 mHg. Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση πολλές φορές οδηγεί στη διάγνωση γλαυκώματος το οποίο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Τονομέτρηση

Φυσιολογικές τιμές στην τονομέτρηση

Για τη συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιούνται τόσο τονόμετρα επιπέδωσης όσο και τονόμετρα αέρος. Οι φυσιολογικές τιμές της ενδοφθαλμίου πιέσεως συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 12-22 mmHg. 

Καμπύλη πιέσεως είναι το γράφημα που σχηματίζεται από τις μετρήσεις της ενδοφθάλμιας πίεσης αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Η γνώμη σας
Επικοινωνία Εδώ!
This site is registered on wpml.org as a development site.