Τονομέτρηση

 

Τονομέτρηση

Toνομέτρηση είναι η μέτρηση του τόνου δηλαδή της πίεσης του οφθαλμού. Είναι μια γρήγορη και ιδιαίτερα εύκολη διαγνωστική εξέταση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο στην εκτίμηση διαφορών παθήσεων του οφθαλμού (π.χ. γλαύκωμα) όσο και στον προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό έλεγχο χειρουργικών επεμβάσεων (καταρράκτη, διαθλαστικών επεμβάσεων κ.α.)

Η τονομέτρηση γίνεται με δύο τρόπους:  Με το τονόμετρο Goldman και το τονόμετρο αέρα.

Το τονόμετρο Goldman, προκειμένου να μετρήσει την πίεση, έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του κερατοειδή. Εξαιτίας της ευαισθησίας του κερατοειδή, ο οφθαλμίατρος θα σας ενστάξει αναισθητικές σταγόνες στα μάτια. Η μέτρηση της πίεσης με τονόμετρο αέρος δεν χρειάζεται αναισθητικές σταγόνες και βασίζεται σε «ώση αέρα» που μετρά την αντίσταση του οφθαλμικού βολβού όταν σε αυτό προσπέσει μία σταθερή ποσότητα αέρα.

Η φυσιολογική πίεση των ματιών κυμαίνεται ανάμεσα σε 7 και 22 mHg. Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση πολλές φορές οδηγεί στη διάγνωση γλαυκώματος το οποίο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Θυμηθείτε: η υγεία των ματιών σας … φροντίδα μας καθημερινή!

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι, με τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας, δίνουν απάντηση σε κάθε οφθαλμολογικό σας πρόβλημα.

Τονομέτρηση

Η γνώμη σας
Καλέστε μας