Ξηροφθαλμία

 

H ξηροφθαλμία & τα συμπτώματά της

Τα φυσικά δάκρυα προστατεύουν και υγραίνουν τα μάτια μας, κάτι που είναι απαραίτητο για μια καθαρή και χωρίς ενοχλήσεις όραση.

Όταν όμως η ποσότητα των δακρύων δεν είναι φυσιολογική ή τα δάκρυα παρουσιάζουν διαταραχή στην ποιότητά τους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια να είναι ξηρά και ευαιρέθιστα ή να τσούζουν ενώ η όραση συχνά θολώνει.

Η χρόνια έλλειψη ενυδάτωσης και λίπανσης της επιφάνειας του οφθαλμού οδηγεί στο σύνδρομο της ξηροφθαλμίας (dry eye disease)

Τα κυριώτερα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι:

  • μάτια ξηρά και κουρασμένα
  • μάτια κοκκινισμένα ή ευαίσθητα στο φως
  • θολή όραση που βελτιώνεται με το βλεφαρισμό
  • αίσθηση ξένου σώματος (άμμος)
  • φαγούρα ή αίσθημα καύσου
  • έντονος ερεθισμός των ματιών από τον καπνό ή τον άνεμο
  • μεγάλη ποσότητα δακρύων που προέρχεται 

Ξηροφθαλμία

Οι αιτίες της ξηροφθαλμίας

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την εμφάνιση της ξηροφθαλμίας, αλλά οι κυριότερες είναι οι εξής:

>Γήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερες λιπαρές ουσίες. Η μείωση της λιπαρότητας προσβάλλει και τη δακρυϊκή στοιβάδα με αποτέλεσμα τα δάκρυα να εξατμίζονται γρήγορα.

>Ορμονικές αλλαγές

Οι γυναίκες συχνά παρουσιάζουν πρόβλημα ξηροφθαλμίας κατά την εμμηνόπαυση λόγω ορμονικών αλλαγών.

>Βλεφαρίτιδα και αλλεργίες των ματιών

>Ασθένειες

όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία ή το σύνδρομο Sjorgen, που επηρεάζουν τη φυσιολογική παραγωγή δακρύων.

>Ορισμένα φάρμακα 

όπως τα αντισταμινικά, τα διουρητικά, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οιστρογόνα, κ.α.

>Περιβαλλοντικοί παράγοντες 

όπως η χαμηλή υγρασία και ο ξηρός αέρας.

>Χρόνια χρήση φακών επαφής 

Αν και δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής έκταση των προβλημάτων που μπορεί να επιφέρει η χρήση των φακών επαφής στα μάτια, η ξηροφθαλμία είναι ένας πρωταρχικός λόγος για τον οποίο κάποιος διακόπτει τη χρήση των φακών επαφής.

>Πολύωρη χρήση υπολογιστών

Όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας λιγότερες φορές, γεγονός που οδηγεί σε γρηγορότερη εξάτμιση των δακρύων με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.

Ξηροφθαλμία

Η διάγνωση της ξηροφθαλμίας

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ  η προσεκτική εξέταση και κάποια ειδικά τεστ μπορούν να αποκαλύψουν την παρουσία και τη βαρύτητα της ξηροφθαλμίας καθορίζοντας έτσι και το είδος της θεραπείας που απαιτείται προκειμένου να κρατήσετε τα μάτια σας υγιή, χωρίς συμπτώματα και με καλή όραση.

>Δοκιμασία Schirmer

Η αξιολόγηση της επαρκούς ποσότητας δακρύων γίνεται με την εφαρμογή, στο κάτω βλέφαρο, ειδικών χάρτινων ταινιών (Schirmer test) που μετρούν την ποσότητα των δακρύων.

>Δοκιμασία φλουοροσεϊνης & μπλε φίλτρου

Η χρώση του επιπεφυκότα με ειδικές χρωστικές αποσκοπεί στον έλεγχο της δακρυϊκής στοιβάδας του κερατοειδή και του επιπεφυκότα εκτιμώντας έτσι το χρόνο ενυδάτωσης και εξάτμισης του δακρυϊκού φιλμ στον οφθαλμό.

>Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία

Τα βλέφαρα και οι μεϊβομιανοί αδένες ελέγχονται για εναποθέσεις σμήγματος ή ερεθισμένου βλεφαρικού χείλους και ανιχνεύεται η πιθανότητα παρουσίας παράσιτων (demodex) στη βάση των βλεφαρίδων.

>Ανάλυση της οφθαλμικής επιφάνειας με IDRA

Το ΙDRA αποτελεί διεθνώς το πλέον ολοκληρωμένο σύστημα για υψηλής ποιότητας ανάλυση της οφθαλμικής επιφάνειας και διάγνωση της δυσλειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων. Με την εξέταση μιας σειράς παραμέτρων που αξιολογούν την ποιότητα και ποσότητα των δακρύων, τη μορφολογία των βλεφάρων και των μεϊβομιανών αδένων, τη σύσταση του λιπιδικού στρώματος, τη συχνότητα βλεφαρισμών κ.α. εντοπίζεται η υποκείμενη αιτιολογία της ξηροφθαλμίας και προτείνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

 

Ξηροφθαλμία

Θεραπεία - Αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

>Τεχνητά δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα είναι η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση. Αυτά που δεν περιέχουν συντηρητικά συνιστώνται συχνότερα γιατί δεν προκαλούν επιπλέον ερεθισμούς.

>Πώματα κολλαγόνου ή σιλικόνης

Η τοποθέτηση ειδικών πωμάτων –plags- στους δακρυϊκούς πόρους συγκρατούν τα δάκρυα στην επιφάνεια των ματιών.

>Ζεστές κομπρέσες και καθαρισμός των βλεφαρίδων

Βελτιώνουν τη λειτουργία των μεϊβομιανών αδένων.

>Blephasteam

Με τη θεραπεία blephasteam προσφέρεται ελεγχόμενη υγρασία και θερμότητα στα βλέφαρα που βοηθά στην απεμπλοκή των μεϊβομιανών αδένων και τη βελτίωση της ποιότητας των δακρύων με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

 

Ξηροφθαλμία

>Απλές καθημερινές συνήθειες 

όπως κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού, διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και Ω-3 λιπαρά, αποφυγή τριψίματος των ματιών, χρήση υγραντήρα στο σπίτι, συνειδητή προσπάθεια συχνότερου βλεφαρισμού όταν διαβάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση ή υπολογιστή.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ξηροφθαλμίας επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Κέντρο μας.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ | Βασ. Σοφίας 114Α – Αθήνα | τηλ.: 2107247103

Η γνώμη σας
Καλέστε μας