Ψηφιακή Φλουοραγγειογραφία

 

Ψηφιακή Φλουοραγγειογραφία

Η Ψηφιακή Φλουοραγγειογραφία είναι μια διαγνωστική μέθοδος όπου με τη χρήση ειδικής ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής λαμβάνουμε μία σειρά φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς (είναι ο ευαίσθητος ιστός που βρίσκεται στο βυθό του ματιού).

Πριν από τη φωτογράφηση του αμφιβληστροειδούς, μια ειδική υδατοδιαλυτή χρωστική -που καλείται φλουοροσκεϊνη – χορηγείται ενδοφλεβίως . Η χρωστική αυτή οδεύει μέσω των φλεβών προς τις αρτηρίες που υπάρχουν στο σώμα και περνά μέσα στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Στα διάφορα στάδια αυτής της διαδικασίας με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή βγάζουμε μια σειρά από φωτογραφίες του αμφιβληστροειδή.

Εάν τα αγγεία είναι παθολογικά, η χρωστική διαρρέει στον αμφιβληστροειδή και χρωματίζει τα αιμοφόρα αγγεία αποκαλύπτοντας έτσι πιθανές ζημιές. Με τη φλουοραγγειογραφία είναι επίσης δυνατόν να αποκαλυφθούν είτε διαταραχές της μεμβράνης κάτω από τον αμφιβληστροειδή είτε η εμφάνιση παθολογικών νεοαγγείων που αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Η ακριβής εντόπιση αυτών των ανωμαλιών μπορεί να προσδιορισθεί με την προσεκτική ερμηνεία της φλουοραγγειογραφίας από τον οφθαλμίατρο.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται Φλουοραγγειογραφία

Αν ο οφθαλμίατρος, μετά από την εξέταση του βυθού, υποπτευθεί κάποια ανωμαλία, μπορεί να συστήσει τη διενέργεια φλουοραγγειογραφίας. Πολλές φορές επίσης, η εξέταση γίνεται και για να παρακολουθήσουμε την πορεία μιας νόσου ή και για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων μιας θεραπείας.

Έτσι, ο διαβήτης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε ασθενείς κάτω των 55 ετών, μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή υγρών ή αίματος από τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Με τη βοήθεια της φλουοραγγειογραφίας σε μερικές περιπτώσεις οι ανωμαλίες αυτές εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται με Laser έτσι ώστε να αποφευχθεί η απώλεια όρασης.

Επίσης, σε περίπτωση Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 55 ετών, με τη φλουοραγγειογραφία μπορεί να εντοπισθούν κάτω από τον αμφιβληστροειδή μικρά αιμοφόρα αγγεία τα οποία μπορεί να αντιμετωπισθούν με Laser σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε βαρειά απώλεια της όρασης.

Χωρίς τη φλουοραγγειογραφία ο οφθαλμίατρος δεν θα μπορούσε να διαγνώσει πλήρως μία σειρά από προβλήματα του αμφιβληστροειδούς.

Παρενέργειες από τη Φλουοραγγειογραφία

Μετά την ένεση της χρωστικής, το δέρμα παίρνει μια κίτρινη χροιά για αρκετές ώρες. Το χρώμα αυτό εξαφανίζεται σταδιακά καθώς η χρωστική διηθείται στους νεφρούς και αποβάλλεται από το αίμα. Επειδή η αποβολή της χρωστικής γίνεται μέσω των νεφρών, τα ούρα παίρνουν για 24 ώρες μετά ένα σκούρο πορτοκαλί χρώμα.

Ορισμένα άτομα μπορεί να αισθανθούν ελαφρά ναυτία κατά τη διαδικασία, αλλά συνήθως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το αίσθημα αυτό υποχωρεί.

Αν η χρωστική, κατά την ένεση, διαρρεύσει από εύθραυστη φλέβα τότε στο σημείο αυτό μπορεί να αισθανθείτε “κάψιμο” και το δέρμα στην περιοχή να πάρει κίτρινο χρώμα. Το αίσθημα του “καύσου” συνήθως διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και το χρώμα φεύγει σε λίγες ημέρες.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στη φλουοραγγειογραφία είναι σπάνιες και συνήθως εκδηλώνονται με εξάνθημα και φαγούρα. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με αντισταμινικά από το στόμα ή ενέσιμα, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Σπανιότατα μπορεί να συμβούν βαρειές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία).

Το ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ διαθέτει μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες μελέτης βυθού του αμφιβληστροειδούς. Συγκεκριμένα, είναι εξοπλισμένο με την ειδική φωτογραφική κάμερα βυθού TOPCON TRC-50DX και το ολοκληρωμένο λογισμικό πρόγραμμα VISULAS 532s προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για ακριβή, γρήγορη και τεκμηριωμένη διάγνωση των περισσοτέρων παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Κατά την εξέταση της φλουοραγγειογραφίας είναι απαραίτητη πάντα η παρουσία αναισθησιολόγου για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων στο φάρμακο της φλουοροσεϊνης.

Θυμηθείτε: η υγεία των ματιών σας … φροντίδα μας καθημερινή!

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι, με τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας, δίνουν απάντηση σε κάθε οφθαλμολογικό σας πρόβλημα!

Η γνώμη σας
Καλέστε μας