Στραβισμός

 

Στραβισμός

Ο στραβισμός είναι μια  κοινή πάθηση της παιδικής ηλικίας που αγγίζει το 4% του γενικού πληθυσμού και αντιμετωπίζεται συντηρητικά ή χειρουργικά κατά περίπτωση.

Υπάρχει σημαντική ποικιλία στραβισμικών παρεκκλίσεων (π.χ. συγκλίνων, αποκλίνων ή κάθετος στραβισμός) με κοινά στοιχεία τόσο το αισθητικό πρόβλημα όσο και τις λειτουργικές δυσκολίες που δημιουργούνται στην παιδική όραση.

Το παιδί με στραβισμό βλέπει μόνο από το ένα μάτι του με κίνδυνο να χάσει όραση από το μάτι που “στραβίζει”, πρόβλημα που εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης αφού  το γεγονός αυτό είναι πρακτικά μη ανατάξιμο μετά την πρώτη δεκαετία της ζωής. Η άμεση διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση βοηθούν στο να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο στραβισμός στα παιδιά  μπορεί να είναι συγγενής στραβισμός (δηλαδή ο στραβισμός που υπάρχει από τη γέννηση του παιδιού ή που εμφανίζεται στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του) ή επίκτητος (εμφανίζεται μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, σε ηλικία μεταξύ 2 – 7 ετών. 

Μερικοί επίκτητοι συγκλίνοντες  στραβισμοί μπορεί να συνοδεύονται και από υπερμετρωπία και τότε μπορεί να ελεγχθούν με τη χρήση γυαλιών ενώ κάποιοι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Οι αποκλίνοντες επίκτητοι στραβισμοί απαιτούν διόρθωση μόνο με χειρουργείο.

Η επέμβαση του στραβισμού αφορά τη ρύθμιση της τάσης των εξωτερικών μυών του ενός ή και των δύο οφθαλμών και  πραγματοποιείται σε νοσοκομείο ή κλινική με γενική αναισθησία. 

Η γνώμη σας
Καλέστε μας