Καταρράκτης

 

Τι είναι ο καταρράκτης

Είναι μια συνηθισμένη πάθηση που αναπτύσσεται συνήθως σε ηλικία άνω των 55 ετών και αποτελεί την κυριότερη αιτία μείωσης της όρασης σε αυτές τις ηλικίες.
 
Συγκεκριμένα, φτωχή όραση προερχόμενη από καταρράκτη παρουσιάζεται σε ποσοστό 60% των ενηλίκων άνω των 60 ετών.
 
Για να βλέπουμε καθαρά και με ευκρίνεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φυσικός φακός του ματιού μας να είναι διαυγής, αφήνοντας έτσι το φως να περάσει ελεύθερα μέσα από αυτόν ώστε οι ακτίνες του να εστιάσουν στον αμφιβληστροειδή.

Όταν κάποιος αναπτύσσει καταρράκτη, ο διαυγής αυτός φυσικός φακός του ματιού θολώνει προοδευτικά και ανάλογα με την εξέλιξή του επηρεάζει την όραση σε σημείο που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε απώλειά της.
 
Ο καταρράκτης είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες αφού μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως ύστερα από τραυματισμό (τραυματικός καταρράκτης), μετά από κάποιες ασθένειες ή φάρμακα (δευτερογενής καταρράκτης) ενώ σπάνια είναι δυνατόν ένα παιδί να γεννηθεί με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης).

Καταρράκτης

Συμπτώματα του καταρράκτη

Στην αρχή ίσως παρατηρήσετε την όρασή σας να θολώνει.

Κάποιοι θαμπώνονται εύκολα από τα φώτα ή δεν έχουν καλή αντίληψη των χρωμάτων. Ορισμένοι βλέπουν λάμψεις, φωτοστέφανα και αντανακλάσεις γύρω από φωτεινά αντικείμενα ή δυσκολεύονται να δουν καθαρά με τεχνητό φωτισμό ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας. Με τον καιρό η όραση σταδιακά χειροτερεύει και δεν διοθρώνεται ούτε με γυαλιά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των συμπτωμάτων είναι να επηρεαζόνται αρνητικά καθημερινές δραστηριότητες όπως διάβασμα, οδήγηση, ράψιμο κ.α

Καταρράκτης

Θεραπεία του καταρράκτη

Δεν υπάρχουν φάρμακα, κολλύρια ή laser που μπορούν να θεραπεύσουν τον καταρράκτη.
 
Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του καταρράκτη και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αφαίρεση  του θολού φυσικού φακού του ματιού και η αντικατάστασή του από έναν, μόνιμα τοποθετούμενο, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (IOL).

Eνώ παλαιότερα ίσχυε η αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι “ώριμος” για να χειρουργηθεί, σήμερα,  με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αντίληψη αυτή έχει πλέον ξεπεραστεί. Έτσι, ο καταλληλότερος χρόνος για να χειρουργηθείτε είναι αυτός κατά τον οποίο τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την όρασή σας -εξαιτίας του καταρράκτη- είναι τέτοιου βαθμού ώστε να επηρεάζονται αρνητικά οι καθημερινές σας δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τα συμπτώματα και σε συνεννόηση με το γιατρό μας, θα αποφασίσετε για το χρόνο της επέμβασης.

Σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της οφθαλμολογίας και οι προηγμένες τεχνικές στη χειρουργική του καταρράκτη έχουν συμβάλλει ώστε η επέμβαση του καταρράκτη να θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες και επιτυχέστερες επεμβάσεις στο χώρο της υγείας.

Καταρράκτης

Η επέμβαση του καταρράκτη

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι ολιγόλεπτη και γίνεται με τοπική αναισθησία (σταγόνες). Αυτό σημαίνει ότι είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης χωρίς να αισθάνεσθε καθόλου πόνο.

Ο χειρουργός χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο, μέσα από μια πολύ μικρή τομή, με τη βοήθεια υπερήχων, θρυμματίζει και αφαιρεί το θολό φυσικό φακό του ματιού. Στη συνέχεια τοποθετεί το νέο τεχνητό φακό στην ίδια φυσική μεμβράνη -το περιφάκιο- που στήριζε και πριν το φακό σας. Στην επέμβαση δεν χρησιμοποιούνται ράμματα και το μάτι, μετεγχειρητικά, παραμένει ανοικτό χωρίς επιδέσμους.

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ λειτουργεί Τμήμα Καταρράκτη για τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπισή του.  Η επιλογή της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, οι υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και η πολυετής ιατρική εμπειρία εξασφαλίζουν ποιότητα και άριστο αποτέλεσμα στην επέμβαση του καταρράκτη. Ο συνολικός χρόνος παραμονής σας στο Κέντρο μας για την επέμβαση του καταρράκτη  είναι περίπου δύο ώρες και μετά την επέμβαση θα επιστρέψετε στο σπίτι σας. Η επάνοδος της όρασής σας είναι σχεδόν πλήρης από την επόμενη ημέρα και μπορείτε σύντομα να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η προσωπική φροντίδα που με διακριτικότητα προσφέρεται στο άνετο και φιλικό περιβάλλον της Μονάδας μας εξασφαλίζει ηρεμία ακόμα και στον πλέον ανήσυχο ασθενή. Το χαμόγελό τους δικαιώνει τη συνεχή φροντίδα μας για υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στο χώρο της οφθαλμολογίας.

Καταρράκτης

Προεγχειρητικός έλεγχος καταρράκτη

Ο πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος είναι το πρώτο βήμα στην απόφασή σας να αφαιρέσετε τον καταρράκτη.
 
Η επίσκεψη στο Κέντρο μας θα σας δώσει την ευκαιρία να λύσετε κάθε απορία σας σχετικά με την επέμβαση του καταρράκτη και να ενημερωθείτε αναλυτικά για την περίπτωσή σας.
 
Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ η επέμβαση του Καταρράκτη  είναι μια οργανωμένη διαδικασία όπου τα πάντα είναι προγραμματισμένα με κάθε λεπτομέρεια σκοπεύοντας πάντα στο καλύτερο δυνατό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα με τον πλέον ασφαλή τρόπο.
 
Ο πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος και η Οπτική Βιομετρία -μια ειδική εξέταση- που θα κάνετε πριν την επέμβαση του καταρράκτη είναι το πρώτο βήμα στην απόφασή σας να χειρουργηθείτε. Με την εξέταση της Οπτικής Βιομετρίας θα μετρήσουμε με ακρίβεια τον οπτικό άξονα, την επιφάνεια καμπυλότητας και την ισχύ του ενδοφακού ο οποίος θα αντικαταστήσει το φυσικό φακό του ματιού σας που έχει θολώσει εξαιτίας του καταρράκτη. Με βάση το αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη μέτρηση  θα επιλέξουμε τον κατάλληλο ενδοφακό για την περίπτωσή σας ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό μετεγχειρητικό οπτικό αποτέλεσμα.
 
Σε κάθε περίπτωση, πριν την επέμβαση, ο χειρουργός μας θα συζητήσει μαζί σας με κάθε λεπτομέρεια τις ιδιαίτερες οπτικές σας ανάγκες και θα απαντήσει  σε κάθε απορία σας. 

 

Καταρράκτης

Η επέμβαση του καταρράκτη στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στη Μονάδα μας η επέμβαση του καταρράκτη είναι μια διαδικασία ασφαλής, γρήγορη και ανώδυνη και ο συνολικός χρόνος παραμονής σας  στο Κέντρο μας θα είναι περίπου δύο ώρες.

Τι χρειάζεται να ξέρω για την ημέρα για της επέμβασης:

  • εάν η επέμβαση του καταρράκτη είναι προγραμματισμένη να γίνει το πρωί, θα μπορείτε να πάρετε για πρωϊνό ένα ρόφημα  (εκτός από γάλα) χωρίς φρυγανιές.
  • το πρωί της επέμβασης θα πάρετε όλα τα φάρμακα που ήδη παίρνετε. Εάν ακολουθείτε αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον ιατρό σας.
  • τόσο εσείς όσο και ο συνοδός σας θα πρέπει να έχετε υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με rapid test εντός 48 ωρών πριν την επέμβαση.
  • θα οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου περίπου 15 λεπτά πριν τον προγραμματισμένο χρόνο της επέμβασης ενώ ο συνολικός χρόνος παραμονής σας στο Κέντρο μας θα είναι περίπου μιάμιση ώρα.
  • στην προεγχειρητική προετοιμασία περιλαμβάνεται η λήψη ιστορικού και η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος από τον αναισθησιολόγο μας. Επιπλέον, η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται με τοπική αναισθησία (κολλύρια). Αυτό σημαίνει ότι θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης ενώ δεν θα αισθανθείτε καθόλου πόνο.
  • κατά την επέμβαση θα χρησιμοποιηθεί ιματισμός χειρουργείου – έτσι δεν απαιτείται να έχετε μαζί σας οτιδήποτε άλλο.

Μετά την επέμβαση:

  • θα σας δώσουμε τα κολλύρια που θα πρέπει να βάζετε στο χειρουργημένο σας μάτι μαζί με τις μετεγχειρητικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Επιπλέον, θα προγραμματίσουμε το πρώτο μετεγχειρητικό ραντεβού  για την επόμενη ημέρα.
  • θα φύγετε από το Κέντρο μας με το χειρουργημένο μάτι ανοικτό και εάν θέλετε μπορείτε να φορέσετε γυαλιά ηλίου.

Καταρράκτης

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση & Οδηγίες

Αμέσως μετά την επέμβαση

Ο ύπνος και η ξεκούραση μετά την επέμβαση είναι οι καλύτεροι φίλοι! Αποφύγετε την τηλεόραση, το διάβασμα ή το computer την ημέρα της επέμβασης. Μπορεί να νοιώσετε φαγούρα, τσούξιμο ή ελαφρύ πόνο. Δεν πρέπει να ανησυχήσετε. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι δυνατός και ενοχλητικός μπορείτε να πάρετε το συνηθισμένο σας παυσίπονο εκτός από ασπιρίνη. Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ώρες. Φάρμακα που παίρνετε για άλλες παθήσεις θα εξακολουθήσετε να τα παίρνετε κανονικά.

Προστατέψτε τα μάτια σας

Μην τρίψετε το μάτι σας, το βρέξετε ή το σκουπίσετε με κοινά χαρτομάντηλα τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την επέμβαση. Προστατέψτε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία φορώντας γυαλιά ηλίου.

Προσωπική Υγιεινή

Την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση μπορείτε να φρεσκάρετε με απαλές κινήσεις το μάτι σας εξωτερικά, χρησιμοποιώντας αποστρειρωμένες γάζες και φυσιολογικό ορό. Αποφεύγεται τους καπνούς και μην εκτίθεσθε σε ρυπογόνο περιβάλλον.

Δραστηριότητες

Από την επόμενη ημέρα μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες αλλά μη σκύβετε υπερβολικά, μη σηκώνετε βαρειά αντικείμενα και γενικά αποφύγετε κάθε επίπονη εργασία για δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μην οδηγείτε έως ότου σας ενημερώσει ο γιατρός μας ότι μπορείτε.

Καταρράκτης

Πιθανές επιπλοκές μετά από επέμβαση καταρράκτη

Κατά κανόνα, η επέμβαση του καταρράκτη είναι επιτυχής και η όραση αποκαθίσταται άμεσα. Επιπλοκές όπως μόλυνση, αιμορραγία ή πρόπτωση υαλώδους παρουσιάζονται σπάνια και αντιμετωπίζονται, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή απώλεια όρασης.

Μετά την επέμβαση του καταρράκτη, σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, το περιφάκιο, δηλ. η φυσική μεμβράνη που συγκρατεί το φακό στη θέση του μπορεί να θολώσει. Η εξέλιξη αυτή που ονομάζεται “θόλωση του περιφακίου” δεν είναι παθολογική, μπορεί να συμβεί έως και αρκετούς μήνες ή χρόνια μετά την επέμβαση του καταρράκτη, και αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα με εφαρμογή laser στο ιατρείο.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της οφθαλμολογίας και οι προηγμένες τεχνικές στη χειρουργική του καταρράκτη έχουν συμβάλλει, ώστε η επέμβαση του καταρράκτη να θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες και επιτυχέστερες επεμβάσεις στο χώρο της υγείας.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας