Πτερύγιο

 

Πτερύγιο

To πτερύγιο είναι ένα σαρκώδες μόρφωμα που “εισβάλλει” στον κερατοειδή (το διαυγές πρόσθιο τμήμα του βολβού). Είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο επιπεφυκότας (η μεμβράνη που καλύπτει την λευκή περιοχή του ματιού) επεκτείνεται στον κερατοειδή. Το πτερύγιο μπορεί να είναι μικρό ή να μεγαλώσει αρκετά, ώστε να παρεμποδίζει την όραση, συνήθως δε αναπτύσσεται στην έσω γωνία του οφθαλμού.

H ακριβής αιτία του πτερυγίου δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη. Το πτερύγιο παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα που περνούν στην ύπαιθρο το περισσότερο χρόνο τους, ιδίως σε κλίματα με μεγάλη ηλιοφάνεια. Παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως, ιδίως στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και χρόνιος ερεθισμός του ματιού από ξηρότητα του περιβάλλοντος και συνθήκες αυξημένης σκόνης, φαίνεται πως παίζουν σημαντικό γενεσιουργό παράγοντα.

Σε περίπτωση όπου το πτερύγιο ερεθιστεί και γίνει κόκκινο μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά σταγόνες ή αλοιφές για να μειώσουν τη φλεγμονή. Αν το πτερύγιο είναι μεγάλο και απειλεί την όραση, αν επεκτείνεται ή προκαλεί δυσμορφία τότε μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. 

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ η χειρουργική επέμβαση του πτερυγίου γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό με πολυετή εμπειρία. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας