Δακρύρροια

 

Δακρύρροια

Δακρύρροια είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το δάκρυ λιμνάζει στο κάτω βλέφαρο και υπερχειλίζει είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής ή λόγω κακής αποχέτευσής του.

Mικροί αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στον επιφανειακό ιστό τόσο του λευκού του ματιού (δηλαδή του σκληρού χιτώνα) όσο και αυτού που επιστρώνει τα βλέφαρα εσωτερικά, παράγουν συνεχώς μια μικρή ποσότητα δακρύων έτσι ώστε να διατηρείται ο βολβός υγιής και ταυτόχρονα να “λιπαίνεται”, διευκολύνοντας έτσι την κίνησή του. ΄Ενας μεγαλύτερος αδένας, ο δακρυϊκός, που βρίσκεται κάτω από το άνω βλέφαρο απαντά σε συγκινησιακές καταστάσεις ή σε ερεθισμό του ματιού παράγοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες δακρύων.

Τα δάκρυα, αφού κατανεμηθούν στην επιφάνεια του βολβού, εισέρχονται από ένα μικρό άνοιγμα που υπάρχει σε κάθε βλέφαρο (το δακρυϊκό σημείο) και αποχετεύονται μέσω ενός μικρού σωληναρίου (το δακρυϊκό σωληνάριο) στον δακρυϊκό ασκό και κατόπιν με το ρινοδακρυικό πόρο μεταφέρονται στη μύτη. 

Σε ορισμένα άτομα, τα δάκρυα λιμνάζουν στο μάτι είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής είτε λόγω κακής αποχέτευσής τους. Το περίσσευμα των δακρύων έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται το μάτι υγρό, να συγκεντρώνεται το δάκρυ κατά μήκος του κάτω βλεφαρικού χείλους και τέλος από εκεί να πέφτει στο μάγουλο. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη δακρύρροια.

Η υπερχείλιση των δακρύων μπορεί να προκληθεί όταν τραύματα, συγγενείς διαμαρτίες και μολύνσεις, ιδίως του δακρυικού ασκού, εμποδίζουν την απαγωγή των δακρύων στο δακρυικό σημείο, το σωληνάριο, τον δακρυικό ασκό ή το ρινοδακρυικό πόρο.

Επίσης, φλεγμονές του οφθαλμού, παθήσεις των βλεφάρων, βλεφαρίδες που στρέφονται προς τον κερατοειδή, έκθεση σε δυνατό αέρα, το γλαύκωμα, ορισμένα φάρμακα, η κόπωση των ματιών ή ακόμα και η ξηροφθαλμία μπορεί να επιφέρουν υπερβολική έκκριση δακρύων.

Yπερβολική δακρύρροια δεν σημαίνει πάντα περίσσια δακρύων ή απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος. Πολλές φορές άτομα με ξηροφθαλμία παραπονούνται για δακρύρροια. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα των δακρύων που εκκρίνεται είναι πολύ μικρή, ώστε να υγραίνεται το μάτι επαρκώς, και συχνά ο μεγάλος δακρυικός αδένας αντιδρά με την παραγωγή πρόσθετων δακρύων που προκαλούν επεισόδια υπερχείλισης, παρόλο που το βασικό πρόβλημα είναι η παραγωγή λίγων δακρύων ή και η ξηροφθαλμία.

Πως αντιμετωπίζουμε τη δακρύρροια

Η αντιμετώπιση της δακρύρροιας εξαρτάται από την αιτία της. 

Η δακρύρροια που προέρχεται από μόλυνση, χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων ή  ξηροφθαλμία συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χρήση κολλυρίων ή και λήψη φαρμάκων από το στόμα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί χάλαση των βλεφάρων ή αλλαγή της σωστής θέσης των δακρυϊκών σημείων προτείνεται χειρουργική επέμβαση των βλεφάρων
Όταν η αιτία της δακρύρροιας είναι η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου, η χειρουργική μέθοδος που προτείνεται είναι η ασκορινοστομία. Με αυτή την επέμβαση δημιουργείται μία νέα δίοδος  μεταξύ δακρυϊκού ασκού και μύτης για την παροχέτευση των δακρύων.

Η δακρύρροια αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του πάσχοντα από αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ενδελεχής κλινικός έλεγχος ώστε να εντοπισθεί η αιτία της και να προταθεί η σωστή αντιμετώπισή της.

Θυμηθείτε: η υγεία των ματιών σας … φροντίδα μας καθημερινή!

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι, με τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας, δίνουν απάντηση σε κάθε οφθαλμολογικό σας πρόβλημα.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας