Οφθαλμολογικού ckeck-up

 

Η υγεία των ματιών μας σίγουρα αξίζει την καλύτερη φροντίδα μας. Ο τρόπος που ζούμε, η ικανότητά μας να εργαζόμαστε, να οδηγούμε το αυτοκίνητο, να διαβάζουμε και τόσες άλλες καθημερινές δραστηριότητες εξαρτώνται από την καλή υγεία των ματιών μας.

Ενας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος (check-up),ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τη μέτρηση της όρασής μας αλλά και την αξιολόγηση της γενικότερης υγείας των ματιών μας με σκοπό τη διάγνωση τυχόν οφθαλμολογικών προβλημάτων, είναι απαραίτητος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι πολλές φορές στον οφθαλμολογικό έλεγχο αποκαλύπτονται τα πρώτα σημάδια από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρωση, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. Η έγκαιρη διάγνωση αυτών των προβλημάτων οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη αγωγή, φαρμακευτική ή χειρουργική.

Στο “ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ” λειτουργεί τμήμα πλήρους οφθαλμολογικού ελέγχου- check-up κατά τον οποίο οι οφθαλμίατροί μας θα ελέγξουν με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα τη συνολική υγεία των ματιών σας, θα διαγνώσουν τυχόν προβλήματα και θα σας προτείνουν την κατάλληλη αγωγή.

Οι εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθείτε εξαρτώνται από την ηλικία, το χρόνο της τελευταίας επίσκεψής σας στον οφθαλμίατρο, το ατομικό και κληρονομικό σας ιστορικό και άλλους παράγοντες.

Tα στοιχεία που θα προκύψουν από τις επιμέρους εξετάσεις ενός οφθαλμολογικού check-up θα αξιολογηθούν από τους ιατρούς του κέντρου μας. Αν τα αποτελέσματα του check-up οδηγήσουν στη διάγνωση κάποιου οφθαλμολογικού προβλήματος, τότε είτε θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή είτε θα σας προταθεί να γίνουν κάποιες επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις ή θεραπεία με laser ή τέλος θα συστηθεί χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εάν τα αποτελέσματα του οφθαλμολογικού ελέγχου αναδείξουν την ύπαρξη διαθλαστικού προβλήματος (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού), αυτό θα διορθωθεί είτε με τη χορήγηση γυαλιών ή φακών επαφής είτε με την πιο σύγχρονη και τελευταίας γενιάς χειρουργική αντιμετώπιση με Εxcimer Laser.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι το οφθαλμολογικό check-up αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης για την υγεία των ματιών σας. Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι φροντίζουν γι’ αυτό!

Οφθαλμολογικού ckeck-up

Τι περιλαμβάνει ο οφθαλμολογικός έλεγχος

>Ιατρικό & κληρονομικό ιστορικό

Στη διάρκεια της πρώτης εξέτασης, ο ιατρός θα ζητήσει να μάθει το ιατρικό και κληρονομικό σας ιστορικό. Σε αυτό περιλαμβάνονται ερωτήσεις που αφορούν τη γενική κατάσταση της υγείας σας, αλλεργίες που τυχόν έχετε, χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβληθήκατε στο παρελθόν ή οφθαλμολογικά προβλήματα που έχουν διαγνωσθεί. Στη διάρκεια της εξέτασης, σας προτρέπουμε να κάνετε ερωτήσεις για πληροφορίες που αφορούν την υγεία των ματιών σας.

>Οπτική Οξύτητα

Οπτική οξύτητα είναι η ικανότητα να βλέπετε καλά με την κεντρική σας όραση και αξιολογείται διαβάζοντας ένα πίνακα που περιλαμβάνει γράμματα ή αριθμούς τα οποία σταδιακά μικραίνουν. Η κεντρική όραση καθορίζεται από τη μικρότερη γραμμή που μπορείτε να διαβάσετε σε μια συγκεκριμένη απόσταση.Η οπτική οξύτητα είναι δυνατόν να μην είναι η ίδια και για τα δύο μάτια. Μια αδυναμία στο ένα μάτι είναι δυνατόν να έχει περάσει απαρατήρητη αφού το δυνατότερο σε όραση μάτι θα κυριαρχήσει στην οπτική αντίληψη. Μόνο με την επίσκεψή σας στον οφθαλμίατρο μπορεί να γίνει αντιληπτό ένα τέτοιο πρόβλημα. Στη διάρκεια αυτής της εξέτασης, εάν φοράτε γυαλιά, ο ιατρός θα μετρήσει τη διαθλαστική ισχύ των γυαλιών σας γιαυτό και δε θα πρέπει να ξεχάσετε να τα φέρετε μαζί σας, ακόμη και αν δεν τα φοράτε συνέχεια.

>Διάθλαση

Διαθλαστικά προβλήματα παρουσιάζονται όταν οι εικόνες δεν εστιάζονται σωστά στο εσωτερικό του ματιού. Υπάρχουν τέσσερις τύποι διαθλαστικής ανωμαλίας: η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.

Μυωπία είναι η δυσκολία καθαρής αντίληψης αντικειμένων που βρίσκονται μακριά. Εάν έχετε μυωπία, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πριν το σωστό σημείο εστίασης με αποτέλεσμα το είδωλο να σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Η μυωπία εμφανίζεται είτε επειδή η κυρτότητα του κερατοειδούς του ματιού είναι μεγαλύτερη του κανονικού είτε επειδή το μήκος του βολβού του ματιού είναι μεγαλύτερο του κανονικού, είτε επειδή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.

Άτομα με υπερμετρωπία έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να δούν καθαρά κυρίως αντικείμενα που βρίσκονται πλήσιον και εκείνα που βρίσκονται σε απόσταση. Στην υπερμετρωπία το είδωλο σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού και η όραση είναι θαμπή τόσο μακριά όσο και κοντά. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται είτε επειδή η κυρτότητα του κερατοειδούς του ματιού είναι μικρότερη της φυσιολογικής, είτε επειδή το μήκος του βολβού του ματιού είναι μικρότερο του κανονικού, είτε επειδή συμβαίνουν και τα δύο συγχρόνως.

Ο αστιγματισμός, συνιστά παραμόρφωση της εικόνας που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή λόγω ανωμαλιών του κερατοειδούς.

Τέλος, η πρεσβυωπία εμφανίζεται στην ηλικία των 40 – 50 ετών και είναι η δυσκολία να διαβάσει κανείς γράμματα σε κοντινή απόσταση.

Οι ανωτέρω διαθλαστικές ανωμαλίες αντιμετωπίζονται με την χορήγηση γυαλιών και φακών επαφής. Προκειμένου να έχετε τη σωστή και άνετη για τα μάτια σας συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής υπάρχει ένας αριθμός από τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Στη μέτρηση της διάθλασης χρησιμοποιούνται: φακοί οι οποίοι τοποθετούνται σε ένα σκελετό και δοκιμάζονται προκειμένου να επιλεγεί ο πλέον κατάλληλος, το φορόπτερο, ένα όργανο στο οποίο υπάρχουν ενσωματωμένοι δοκιμαστικοί φακοί που αλλάζουν θέση και τέλος το αυτόματο ρεφρακτόμετρο που αποτελεί την ηλεκτρονική μορφή του φορόπτερου.

>Τονομέτρηση

Η εξέταση η οποία καθορίζει την πίεση του ματιού ονομάζεται τονομέτρηση. Η εξέταση αυτή γίνεται με δύο τρόπους. Με το τονόμετρο Goldman και το τονόμετρο αέρα. Το τονόμετρο Goldman έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του κερατοειδή, προκειμένου να μετρήσει την πίεση. Εξαιτίας της ευαισθησίας του κερατοειδή, ο οφθαλμιατρος πρέπει να σας ενστάξει αναισθητικές σταγόνες στα μάτια.

Η φυσιολογική πίεση των ματιών κυμαίνεται ανάμεσα σε 7 και 22 mHg. Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση πολλές φορές οδηγεί στη διάγνωση γλαυκώματος το οποίο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

>Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ενώ μια σχισμοειδής ακτίνα φωτός εστιάζεται μέσα στο μάτι, ο οφθαλμίατρος με ένα ειδικό μικροσκόπιο εξετάζει το μάτι σας. Με αυτό το τρόπο μπορεί να δει με λεπτομέρεια τον κερατοειδή, την κόρη, το φακό και το υαλώδες του ματιού σας.

Με την εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία μπορεί επίσης να εντοπισθεί ο καταρράκτης πριν αυτός αρχίσει να επηρεάζει την όρασή σας.

>Εξέταση με το οφθαλμοσκόπιο

Με το οφθαλμοσκόπιο, ένα όργανο το οποίο εκπέμπει ένα δυνατό φως στο μάτι, ο οφθαλμίατρος μπορεί να εξετάσει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού σας μέσω της κόρης. Συχνά ενστάζονται σταγόνες στο μάτι προκειμένου να διασταλεί η κόρη βοηθώντας έτσι την εξέταση.

>Εξέταση των βλεφάρων

Ο οφθαλμίατρος, ύστερα από προσεκτικό έλεγχο, θα προσδιορίσει την υγεία των βλεφάρων, του συστήματος παραγωγής και αποχέτευσης των δακρύων και της περιοχής γύρω από τα μάτια. Αλλαγές σε αυτούς τους ιστούς συχνά παρατηρούνται σε παθήσεις του θυροειδούς, σε χτυπήματα και σε οιδήματα του εγκεφάλου και των οφθαλμικών κόγχων.

>Εξέταση των οπτικών μυών

Τα μάτια μας κινούνται γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλο όργανο του σώματός μας. Η εξέταση της κίνησης των ματιών μπορεί να αποκαλύψει διαφορές προσανατολισμού (στραβισμός), προβλήματα συνεργασίας των κινήσεών τους ή και νευρολογικά προβλήματα.

Η φυσιολογική κίνηση των ματιών εξαρτάται από την υγιή λειτουργία των 12 εξωτερικών μυών των ματιών (κάθε μάτι έχει έξι μύες). Οι εσωτερικοί μύες του ματιού ελέγχουν την κίνηση της κόρης. Οι μυες αυτοί αξιολογούνται με την παρατήρηση της αντίδρασης της κόρης στο δυνατό φως. Η μη φυσιολογική ανταπόκριση της κόρης αποτελεί ένδειξη οφθαλμολογικών ή νευρολογικών προβλημάτων.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας