Corneal Cross Linking

 

Corneal Cross Linking

H Διασύνδεση Κολλαγόνου (Collagen Cross Linking) είναι μια θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται με την ενστάλλαξη ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β) στην επιφάνεια του κερατοειδούς και τη ταυτόχρονη χρήση υπεριώδους φωτός UVA.  Η ριβοφλαβίνη βοηθά στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ενδυνάμωση του κερατοειδή μέσω της διασύνδεσης των ινών του κολλαγόνου.

Βασικός στόχος από την εφαρμογή της μεθόδου είναι η σταθεροποίηση του σχήματος του κερατοειδή, δηλ. η συγκράτηση της εξέλιξης του κερατόκωνου.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και η συνολική διάρκειά της δεν υπερβαίνει τα 60 λεπτά. Ο οφθαλμίατρος αφού ανασηκώσει τμήματα της επιθηλιακής στοιβάδας του κερατοειδή, ενσταλλάσονται σταγόνες ριβοφλαβίνης  στο μάτι του ασθενή για 10 περίπου λεπτά. Αφού διαπιστωθεί ο εμποτισμός των βαθύτερων στοιβάδων του κερατοειδή από τη ριβοφλαβίνη, ακολουθεί η έκθεση του ματιού σε υπεριώδη ακτινοβολία κατάλληλης έντασης για περίπου 30 λεπτά. Σε όλο το διάστημα της ακτινοβολίας, ο κερατοειδής ενυδατώνεται με σταγόνες ριβοφλαβίνης και φυσιολογικού ορού. Στο τέλος της θεραπείας τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής για κάποιες ημέρες – έως ότου αποκατασταθεί πλήρως το επιθήλιο του κερατοειδή.

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ εφαρμόζουμε  τη θεραπεία της  διασύνδεσης του κολλαγόνου με τη χρήση ριβοφλαβίνης σε άτομα που πάσχουν από κερατόκωνο με σκοπό τη σταθεροποίηση της καμπυλότητας  του κερατοειδούς  και τη συγκράτηση της εξέλιξης του κερατόκωνου.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας