Άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις

 

Άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις 

Συγγενής Καταράκτης και Συγγενές Γλαύκωμα
Ο καταρράκτης και το γλαύκωμα παρουσιάζονται σπάνια στα παιδιά. Η ύπαρξή τους όμως μπορεί να αποβεί καταστροφική για την εύπλαστη παιδική όραση, αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα είτε συντηρητικά είτε, συνήθως, χειρουργικά. 

Συστηματικές Παθήσεις με οφθαλμολογικές εκδηλώσεις
Ποικίλες συγγενείς και κληρονομικές ή μη παθήσεις και σύνδρομα που αφορούν τον εγκέφαλο, τα οστά, το μεταβολισμό διαφόρων ουσιών, κ.α., έχουν χαρακτηριστικά ευρήματα από τα μάτια. Η συνεργασία του παιδοφθαλμίατρου με τον παιδίατρο και τον παιδονευρολόγο είναι καθοριστικής συχνά σημασίας, στην διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων αυτών. Παραδείγματα τέτοιων νοσημάτων είναι η νευροϊνωμάτωση, το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Crouzon, η γαλακτοζαιμία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μεσογειακή αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η μηνιγγίτιδα, ο υδροκέφαλος και πολλές ακόμη. Το παιδοφθαλμολογικό τμήμα του ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ είναι σε άμεση επικοινωνία με τους θεράποντες παιδιάτρους και παρέχει κάθε είδους εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε γονείς και ιατρούς.

Παθήσεις του Οπισθίου Τμήματος του Οφθαλμού
Ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων των ματιών είτε υπάρχουν από τη γέννηση είτε αναπτύσσονται στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι δυνατό να διαγνωσθούν έγκαιρα μόνο από τον ειδικό, ώστε αν απαιτείται οποιαδήποτε μορφή θεραπείας αυτή να εφαρμοσθεί άμεσα. Η νόσος του Coats, η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, η τοξοπλάσμωση, η αμαύρωση του Leber, είναι μερικά παραδείγματα τέτοιων παθήσεων.

Οφθαλμολογικές λοιμώξεις στα παιδιά
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στην ανάπτυξη ήπιων λοιμώξεων, όπως είναι οι επιπεφυκίτιδες και οι βλεφαρίτιδες ή και σοβαρότερων λοιμώξεων όπως η δακρυοκυστίτιδα ή η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου που θα απαιτήσουν εισαγωγή σε νοσοκομείο και χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας