Συχνές ερωτήσεις
για το excimer laser

Θυμηθείτε: ο οφθαλμίατρος είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας.

Απευθυνθείτε στο Κέντρο μας για ολοκληρωμένη πληροφόρηση!

Οι ατέλειες στην ικανότητα εστίαστης του οφθαλμού ονομάζονται διαθλαστικές ανωμαλίες και αυτές είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, και ο αστιγματισμός. Η πρεσβυωπία συμπεριλαμβάνεται και αυτή στα διαθλαστικά προβλήματα, είναι όμως μια ανωμαλία της όρασης που παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών και απαιτεί γυαλιά για κοντινό διάβασμα.

 

Mυωπία είναι η δυσκολία καθαρής αντίληψης των αντικειμένων που βρίσκονται μακριά. Εάν έχετε μυωπία, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πριν το σωστό σημείο εστίασης με αποτέλεσμα το είδωλο να σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Η μυωπία εμφανίζεται είτε επειδή η κυρτότητα του κερατοειδούς του ματιού είναι μεγαλύτερη του κανονικού είτε επειδή το μήκος του βολβού του ματιού είναι μεγαλύτερο του κανονικού, είτε επειδή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.

 

Άτομα με υπερμετρωπία έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να δουν καθαρά τόσο αντικείμενα που βρίσκονται κοντά όσο και εκείνα που βρίσκονται σε απόσταση. Στην υπερμετρωπία το είδωλο σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού και η όραση είναι θαμπή τόσο μακριά όσο και κοντά. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται είτε επειδή η κυρτότητα του κερατοειδούς του ματιού είναι μικρότερη της φυσιολογικής, είτε επειδή το μήκος του βολβού του ματιού είναι μικρότερο του κανονικού, είτε επειδή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο συγχρόνως.

 

Ο αστιγματισμός, τέλος, συνιστά παραμόρφωση της εικόνας που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή λόγω ανωμαλιών του κερατοειδούς.

 

Και βέβαια μπορείτε. Αρκεί να είστε τουλάχιστον 18 ετών, να έχετε υγιείς οφθαλμούς και να μη χρειάστηκε να αλλάξετε τη συνταγή των γυαλιών ή των φακών επαφής –εάν φοράτε – τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Επιπλέον, δε θα πρέπει να είσθε έγκυος, να βρίσκεσθε σε περίοδο θηλασμού ή να πάσχετε από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες.

 

Η διόρθωση των προβλημάτων της όρασής σας με laser είναι μια υψηλής τεχνολογίας διαδικασία που διαρκεί περίπου 5 λεπτά για το κάθε μάτι και γίνεται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων, έτσι ώστε να μην αισθανθείτε καθόλου πόνο.

 

Και οι δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της όρασής σας (LASIK & PRK) είναι απόλυτα ακριβείς και με εκπληκτικά αποτελέσματα. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο πλήρης και ακριβής προεγχειρητικός έλεγχος, οι άριστες συνθήκες λειτουργίας του Laser και η εμπειρία του χειρουργού.

 

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ,ο ιατρός αφού μιλήσει μαζί σας και σταθμίσει όλα τα δεδομένα, θα επιλέξει την ενδεδειγμένη μέθοδο για την περίπτωσή σας με στόχο πάντα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τον ασφαλέστερο τρόπο.

Το Excimer Laser δε διοθρώνει την πρεσβυωπία η οποία συναντάται σε άτομα ηλικίας συνήθως άνω των 45 ετών και απαιτεί τη χρήση γυαλιών για κοντινό διάβασμα.

 

Εκείνο που μπορεί να γίνει προκειμένου να μειώσει κάποιος την εξάρτησή του από τα πρεσβυωπικά γυαλιά είναι η εφαρμογή της monovision θεραπείας. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο monovision διορθώνεται πλήρως η μακρινή όραση στο ένα μάτι ενώ η διατήρηση κάποιου υπολοιπόμενου βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας στο άλλο επιτρέπει την ικανότητα κοντινής εστίασης.

 

Εκείνο που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή της συγκεκριμμένης μεθόδου γίνεται αφού δοκιμάσουμε καταρχήν έαν σας ικανοποιεί. Για το λόγο αυτό εφαρμόζοντας στα μάτια σας διορθωτικούς φακούς επαφής προσομοιάζουμε το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης έτσι ώστε να αντιληφθείτε τα ωφέλη της μεθόδου και να αποφασίσεται εάν αυτή ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Εάν ναι – τότε τότε θα προχωρήσουμε στη διόρθωση της μυωπίας σας εφαρμόζοντας monovision με τη χρήση του excimer laser.

Η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματιμού με laser δεν είναι δυνατή για όλους:

 

Πιθανό να μην είστε ενδεδειγμένος υποψήφιος για διαθλαστική επέμβαση εάν:

 

  • Χρειάστηκε να αλλάξετε συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής το χρόνο που πέρασε. Αυτό αποκαλείται «διαθλαστική αστάθεια». Ασθενείς των οποίων οι ορμόνες κυμαίνονται συνεχώς λόγω ασθενειών όπως ο διαβήτης ή λόγω κυήσεως ή θηλασμού ή κάποιοι που παίρνουν φάρμακα όπως στεροειδή τα οποία προκαλούν διακυμάνσεις στην όραση, πιθανόν να παρουσιάζουν «διαθλαστική αστάθεια» και επομένως δε θα πρέπει να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση.
  • Έχετε κάποιο νόσημα ή παίρνετε φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επούλωση τραυμάτων. Ορισμένες παθήσεις όπως νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος ή καταστάσεις μειωμένης ανοσοποιητικής επάρκειας, καθώς και ορισμένα φάρμακα όπως το ρετινοϊκό οξύ και τα στεροειδή μπορεί να εμποδίσουν τη σωστή επούλωση μετά την εφαρμογή της χειρουργικής μεθόδου.
  • Συμμετέχετε ενεργά σε αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή όπως μποξ, πάλη ή ανάλογες δραστηριότητες κατά τις οποίες κτυπήματα στο πρόσωπο ή τα μάτια αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

 

Απαιτείται επίσης προσοχή για την εφαρμογή του laser εάν υπάρχει ατομικό ιστορικό για ένα από τα ακόλουθα:

 

  • Απλός έρπης ή έρπης ζωστήρ που αφορά την οφθαλμική περιοχή
  • Γλαύκωμα, υποψία γλαυκώματος ή υπερτονία
  • Οφθαλμολογικά νοσήματα όπως ραγοειδίτις, ιρίτις, βλεφαρίτις, έντονη ξηροφθαλμία, οφθαλμικά τραύματα ή προηγηθείσες οφθαλμολογικές επεμβάσεις.

Όχι.

 

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας των ματιών σας όπως καταρράκτης ή γλαύκωμα μπορείτε να χειρουργηθείτε χωρίς να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας. Θα συζητήσετε με τον χειρουργό μας, με κάθε λεπτομέρεια για την επέμβαση έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα μετά από αυτήν θα είναι το επιθυμητό, ανάλογα με την ηλικία σας, το επάγγελμά σας και τον τρόπο ζωής σας.

H εφαρμογή του excimer laser κατά τη διάρκεια της επέμβασης κρατάει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα για κάθε μάτι ενώ ο συνολικός χρόνος μέσα στην αίθουσα του χειρουργείου είναι γύρω στα 20 λεπτά και για τα δύο μάτια.

 

Αμέσως μετά την επέμβαση, καλό είναι να επιστρέψετε στο σπίτι σας και να ξεκουραστείτε μέχρι την επόμενη ημέρα και την πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη.

 

Ο χρόνος που θα χρειαστεί να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας εξαρτάται κυρίως από τη μέθοδο με την οποία θα χειρουργηθείτε. Η μέθοδος PRK απαιτεί συνήθως μεγαλύτερο χρόνο μετεγχειρητικής ανάρρωσης που είναι συνήθως 2-3 ημέρες. Με τη LASIK κάποιοι μπορούν να επιστρέψουν από την επόμενη κιόλας ημέρα. Σε κάθε περίπτωση θα συννενοηθείτε με το γιατρό σας για το εάν θα χρειστείτε άδεια από τη δουλειά σας.

Nαι!

 

Όλες σχεδόν οι διαθλαστικές επεμβάσεις γίνονται την ίδια ημέρα και για τα δύο μάτια με απόλυτη ασφάλεια!

H διαθλαστική χειρουργική είναι μια διαδικασία με μόνιμα αποτελέσματα. Αν και ένας πολύ μικρός αριθμός ασθενών εξακολουθεί να χρειάζεται τα γυαλιά του μετά την επέμβαση για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως π.χ. κατά τη βραδινή οδήγηση, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών σταματά να φορά γυαλιά ή φακούς επαφής μετά την επέμβαση.

Επειδή η χρήση των φακών επαφής επηρεάζει το φυσικό σχήμα του κερατοειδή -ανάλογα με τον τύπο φακών επαφής που κάποιος φορά- θα πρέπει να τους βγάλει για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προκειμένου ο κερατοειδής να ανακτήσει το φυσιολογικό του σχήμα. Αυτό απαιτείται για ακριβείς προεγχειρητικές μετρήσεις που θα οδηγήσουν σε ασφαλές και ικανοποιητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

 

Η περίοδος για την οποία καλείσθε να έχετε βγάλει τους φακούς επαφής που φοράτε εξαρτάται από τον τύπο των φακών. Έτσι, εάν φοράτε:

 

Μαλακούς φακούς επαφής (ημερήσιους ή διαρκείας): Θα πρέπει να μην τους έχετε φορέσει για τις τελευταίες 12 ημέρες πριν την επέμβαση.

 

Άκαμπτους αεροδιαπερατούς ή τορικούς φακούς επαφής: Αυτός ο τύπος των φακών επαφής «καλουπώνει» τον κερατοειδή του ματιού πολύ περισσότερο από έναν απλό μαλακό φακό επαφής. Γι αυτό σας συμβουλεύουμε να μην τους φοράτε για περίοδο τουλάχιστον τριών εβδομάδων πριν την επέμβαση.

 

Σκληρούς φακούς επαφής: θα πρέπει να έχετε σταματήσει να τους φοράτε για τουλάχιστον ένα μήνα προ του προεγχειρητικού ελέγχου.

Όχι, δεν πρόκειται να πονέσετε!

Πριν την επέμβαση θα ρίξουμε στο μάτι σας αναισθητικές σταγόνες με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να μην αισθανθείτε καθόλου πόνο.

Μετά την επέμβαση, είναι πιθανόν να νιώθετε στο μάτι σας φαγούρα, κάψιμο ή να έχετε την αίσθηση ξένου σώματος. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Τις επόμενες 4-5 ώρες θα φύγουν.

Μετά την επέμβαση θα σας δοθούν τα κολλύρια και οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου η μετεγχειρητική σας πορεία να εξελιχθεί ομαλά.

Η φαμακευτική αγωγή που θα πάρετε θα περιορίσει τη μετεγχειρητική φλεγμονή και θα προστατεύσει τα μάτια σας από πιθανή μόλυνση. Παράλληλα, τα τεχνητά δάκρυα θα σας βοηθήσουν στην ταχύτερη αποκατάσταση της όρασής σας.

Προστατεύετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία φορώντας πάντα γυαλιά ηλίου κατά την έξοδό σας.
Χρησιμοποιείτε τα προστατικά γυαλιά κατά τη διάρκεια του βραδυνού σας ύπνου, τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.

Εάν για κάποιο λόγο ανησυχήσετε ή αισθανθείτε πόνο ή ξαφνική μείωση της όρασής σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις θεωρούνται από τις πλέον ασφαλείς επεμβάσεις και ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών παρουσιάζει μετεγχειρητικές επιπλοκές οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται εύκολα.

 

Οι πιο συχνές επιπλοκές μετά την επέμβαση είναι:

  • Ξηροφθαλμία. Για τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά από επέμβαση Lasik ίσως αισθάνεσθε στα μάτια σας ένα αίσθημα ξηρότητος. Αυτό μπορεί να σας προκαλεί διακυμάνσεις στην όραση ή να σας δημιουργεί την αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια σας. Η ξηροφθαλμία αντιμετωπίζεται με τη χρήση σταγόνων που λιπαίνουν την επιφάνεια των ματιών και βοηθούν στην απαλλαγή των συμπτωμάτων. Ο χρόνος χρήσης αυτών των κολλυρίων δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί. Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, κάθε ασθενής πριν από την επέμβαση υποβάλλεται σε Scrimmer Test – ένα τεστ το οποίο μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την ποσότητα των δακρύων στα μάτια κάθε ασθενούς και να αποκλείσουμε έτσι ασθενείς οι οποίοι μετά την επέμβαση θα έχουν σοβαρό πρόβλημα ξηροφθαλμίας.
  • Υπερδιόρθωση ή υποδιόρθωση της όρασης. Συνήθως μετά την επέμβαση απαιτείται ένας χρόνος ενός έως τριών μηνών προκειμένου η όραση να αποκατασταθεί πλήρως. Στο διάστημα αυτό είναι φυσιολογικό η όρασή σας να έχει διακυμάνσεις. Εάν μετά την πάροδο τριών μηνών ενοχλείσθε από υποδιόρθωση της όρασης, υπάρχει η δυνατότητα για επαναληπτική επέμβαση, εφόσον όμως τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις που εγγυώνται ασφάλεια στο αποτέλεσμα.
  • Τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες αμέσως μετά από Lasik ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό φεύγει μετά από 4-8 εβδομάδες από την ημέρα που χειρουργηθήκατε καθώς τα μάτια σας αναρρώνουν. Μόνιμα προβλήματα νυχτερινής όρασης, όπως φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα ή λάμψεις, είναι σπάνια και συνήθως παρουσιάζονται σε ασθενείς με υψηλή μυωπία άνω των -8.0D. Στη Μονάδα Εxcimer Laser του ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ο συστηματικός έλεγχος του μεγέθους της κόρης και του πάχους του κερατοειδούς απομακρύνει από τέτοιου είδους προβλήματα.

 

Σας αναφέραμε κάποιες από τις πιο συχνές επιπλοκές που είναι δυνατόν να ακολουθήσουν μετά από μία διαθλαστική επέμβαση. Δεν είναι οι μοναδικές.Υπάρχουν και άλλες, λιγότερο συχνές. Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ θα συζητήσουμε μαζί σας προεγχειρητικά και θα απαντήσουμε σε κάθε ερώτησή σας για τις διαθλαστικές επεμβάσεις και ειδικότερα για ότι αφορά την περίπτωσή σας ώστε να είστε σίγουροι για την διαδικασία και το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

H σοβαρότερη επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από διαθλαστική επέμβαση LASIK είναι η κερατεκτασία.

 

Κερατεκτασία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο κερατοειδής του ματιού σταδιακά “λεπταίνει” με ακόλουθο αποτέλεσμα τον ιδιαίτερα υψηλό αστιγματισμό. Συνήθως –όχι όμως πάντα- αυτό συμβαίνει όταν μια πάθηση που καλείται «κερατόκωνος» είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν ανιχνεύεται κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο. Eπίσης είναι δυνατόν να ακολουθήσει κερατεκτασία μετά από διαθλαστική επέμβαση όταν το εναπομείναν, μετά την επέμβαση, πάχος κερατοειδούς είναι μικρότερο από το επιβαλόμενο.

 

Η ειδική εξέταση της τοπογραφίας του κερατοειδούς που πραγματοποιείται προεγχειρητικά τόσο με Orbscan IIz όσο και PENTACAM αποτελεί την πλέον σίγουρη διαγνωστική εξέταση για την ανίχνευση κερατόκωνου ή άλλων ανωμαλιών του κερατοειδούς. Επιπλέον, με την παχυμετρία του κερατοειδούς – μια επιβεβλημένη προεγχειρητική εξέταση – μετράται το πάχος του κερατοειδούς του ματιού και αποκλείονται έτσι ασθενείς με λεπτό πάχος κερατοειδούς.

 

Σε κάθε περίπτωση ο πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας των διαθλαστικών επεμβάσεων.

Οι πιθανότητες να τυφλωθεί κάποιος μετά από διαθλαστική επέμβαση είναι σχεδόν μηδενικές. Ένα μάτι είναι δυνατόν να τυφλωθεί εάν υπάρξει μια τόσο βαρειά μόλυνση μετά την επέμβαση, ώστε να μη μπορεί να αντιμετωπισθεί με αντιβιοτικά φάρμακα. Εάν υπάρξει μια τόσο σοβαρή επιπλοκή, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει μεταμόσχευση κερατοειδούς που είναι ο μοναδικός τρόπος για να επανέλθει η όραση σε αυτό το μάτι.

 

Προκειμένου να εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα μόλυνσης, στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που εξασφαλίζουν άριστες χειρουργικές συνθήκες και αφορούν τόσο το περιβάλλον και τη λειτουργία της χειρουργικής αίθουσας όσο και τα -μιας χρήσης- χειρουγικά αναλώσιμα. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, σε όλες τις επεμβάσεις lasik, χρησιμοποιείται νέα λεπίδα σε κάθε οφθαλμό.

 

Επιπλέον, μετεγχειρητικά, η χρήση των αντιβιοτικών και η τήρηση των οδηγιών σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού καθιστά την πιθανότητα μόλυνσης σχεδόν μηδενική.

To excimer laser εφαρμόζεται για να διορθώσει τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή τον αστιγματισμό. Δεν μπορεί να διορθώσει την πρεσβυωπία ή οποία συναντάται σε άτομα ηλικίας συνήθως άνω των 45 ετών και απαιτεί τη χρήση γυαλιών για κοντινή όραση.

 

Εκείνο που μπορεί να γίνει προκειμένου να μειώσει κάποιος την εξάρτησή του από τα πρεσβυωπικά γυαλιά είναι η εφαρμογή της monovision θεραπείας. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο monovision διορθώνεται πλήρως η μακρινή όραση στο ένα μάτι ενώ η διατήρηση κάποιου υπολοιπόμενου βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας στο άλλο επιτρέπει την ικανότητα κοντινής εστίασης.

 

Εκείνο που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή της συγκεκριμμένης μεθόδου γίνεται αφού δοκιμάσουμε καταρχήν έαν σας ικανοποιεί. Για το λόγο αυτό εφαρμόζοντας στα μάτια σας διορθωτικούς φακούς επαφής προσομοιάζουμε το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης έτσι ώστε να αντιληφθείτε τα ωφέλη της μεθόδου και να αποφασίσεται εάν αυτή ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Εάν ναι – τότε τότε θα προχωρήσουμε στη διόρθωση της μυωπίας σας εφαρμόζοντας monovision με τη χρήση του excimer laser.

Σίγουρα θα χρειαστεί να περιορίσετε τις πλέον επίπονες δραστηριότητες, μόνο όμως για τις πρώτες ημέρες που ακολουθούν την επέμβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους από την επόμενη κιόλας ημέρα, εκτός και εάν από αυτή μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή τραυματισμός στα μάτια πριν από την πλήρη ανάρρωσή τους.

 

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να αποφύγετε να ασχοληθείτε, για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, με αυτές που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια σας όπως πάλη, ράγκπυ, πόλο κ.α. Προκειμένου να αποφύγεται την περίπτωση μόλυνσης, θα πρέπει να μην κολυμπάτε (ιδιαίτερα σε πισίνα) για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Όσον όμως αφορά το πρόγραμμα της καθημερινής σας γυμναστικής μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό μετά την πάροδο δέκα ημερών από την επέμβαση. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίτπωση, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού για τον χρόνο που μπορείτε να επιστρέψετε σε αθλητικές δραστηριότητες.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι αμέσως μετά την επέμβαση δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, κια μόνο ύστερα από επέμβση LASIK και στα δύο μάτια ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια ακόμα και την επομένη ημέρα της επέμβασης. Αντίθετα, ύστερα από επέμβαση PRK ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει όσες ημέρες χρειαστεί προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η επούλωση του επιθηλίου του οφθαλμού.

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο πρώτος μετεγχειρητικός έλεγχος, να έχετε τη συγκατάθεση του γιατρού και να αισθάνεσθε ο ίδιος σίγουρος και άνετος με την όρασή σας.

Η επαναληπτική επέμβαση (retreatment) είναι μια «συμπληρωματική» επέμβαση και συνήθως γίνεται σε πολύπλοκες περιπτώσεις. Ετσι, ένα μικρό ποσοστό ατόμων υποβάλλεται σε retreatment, περίπου 2-3% των περιπτώσεων. Με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι εάν κάποιος υποβληθεί σε επαναληπτική επέμβαση, η πρώτη δεν είναι επιτυχημένη. Αντίθετα, όταν ο χειρουργός πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει, με ασφάλεια, ακόμα καλύτερη βελτίωση της όρασής σας, θα σας προτείνει να επαναλάβετε την επέμβαση.

 

Ο συνήθης χρόνος για την επανάληψη της επέμβασης είναι δύο με τρεις μήνες μετά την πρώτη και αφού ο χειρουργός ξανασηκώσει τoν κρημνό (flap) θα εφαρμόσει επιπλέον laser προκειμένου να βελτιώσει το αποτέλεσμα της όρασης σας.

Eάν υπάρχουν απορίες στις οποίες δε βρήκατε απάντηση μέσα από τις πληροφορίες της ιστοσελιδας μας, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Το ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ είναι ανοικτό καθημερινά από 9:00π.μ. έως 9:00μ.μ. , όλες τις εργάσιμες ημέρες.

 

Το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί μας είναι: 210 72 47 103

 

Επιπλέον, μπορείτε να μας στείλετε την ερώτησή σας στη ηλεκτρονική μας διεύθυνση:[email protected]

Σύντομα θα σας απαντήσουμε.

Οι άνθρωποι του ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ θα χαρούν να λύσουν κάθε απορία σας με όποιο τρόπο επιθυμείτε.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας