Αστιγματισμός
Ο αστιγματισμός προκαλείται όταν η ανώμαλη επιφάνεια του κερατοειδή εμποδίζει την εστίαστη του φωτός στο σωστό σημείο του. Το αποτέλεσμα του αστιγματισμού είναι ανάλογο με αυτό που βλέπει κάποιος όταν κοιτά σε «παραμορφωτικούς» καθρέπτες.
Ο αστιγματισμός είναι συνήθως κληρονομικός. Μπορεί κάποιος να γεννηθεί με αστιγματισμό και συχνά παραμένει αμετάβλητος σε όλο το διάστημα της ζωής του. Τις περισσότερες φορές ο αστιγματισμός παρουσιάζεται σε μικρούς βαθμούς και δεν χρειάζονται γυαλιά ή φακοί επαφής για τη διόρθωσή του.
Πως διορθώνεται ο Αστιγματισμός
Όταν ο αστιγματισμός είναι ομαλός, η αντιμετώπισή του με γυαλιά ή φακούς επαφής είναι εύκολη. Στις περιπτώσεις όμως ανώμαλου αστιγματισμού (σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα τραύματος στο μάτι) η διόρθωση του αστιγματισμού είναι, πολλές φορές, αρκετά δύσκολη και ίσως απαιτεί τη διόρθωση όλης της επιφάνειας του κερατοειδή. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση σκληρών φακών επαφής είτε σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις με μεταμόσχευση του κερατοειδή, όπου απομακρύνεται ο κερατοειδής και αντικαθίσταται με μόσχευμα, του οποίου η επιφάνεια είναι ομαλή.
Φυσιολογικά, η θολερότητα του αστιγματισμού διορθώνεται με γυαλιά ή σκληρούς φακούς επαφής. Σε περιπτώσεις όπου οι βαθμοί του αστιγματισμού είναι πολύ υψηλοί, χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένοι φακοί επαφής, τορικοί όπως λέγονται.
Τα τελευταία όμως χρόνια η τεχνολογία προσφέρει μια μοναδική λύση για την οριστική απαλλαγή από γυαλιά και φακούς επαφής: Το Excimer Laser που θεωρείται ο πιο εξελιγμένος τρόπος για τη διόρθωση του αστιγματισμού. Τα άριστα αποτελέσματα των επεμβάσεων με Laser κάνουν τη μέθοδο αυτή την πλέον ενδεδειγμένη για χιλιάδες κατάλληλους υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις. Είναι μια υψηλής τεχνολογίας διαδικασία, απλή και γρήγορη, που διαρκεί περίπου 5 λεπτά για το κάθε μάτι και γίνεται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων, έτσι ώστε να μην προκαλεί καθόλου πόνο.