Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς

 

Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (Η.Ε.Ω);

Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς (Η.Ε.Ω) κηλίδας είναι μια χρόνια, σχετιζόμενη με την ηλικία, εκφυλιστική νόσος που αφορά την ωχρά δηλαδή την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή, ο οποίος είναι ένας φωτοευαίσθητος ιστός που καλύπτει το εσωτερικό οπίσθιο τμήμα του βολβού.

H ωχρά είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια λεπτομέρειες και χρώματα μιας εικόνας. 

Με διαταραγμένη κεντρική όραση λόγω ηλικιακής εκφύλισης, κάποιος μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσει ορισμένες δραστηριότητες όπως είναι η ανάγνωση, η οδήγηση ή κάποιες αγαπημένες του ασχολίες.

Συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς αρχικά  αναπτύσσουν θολή όραση και δεν μπορούν να διακρίνουν τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους.  Οι ίσιες γραμμές φαίνονται κυματιστές ή παραμορφωμένες (μεταμορφοψία). Καθώς η νόσος εξελίσσεται, αναπτύσσονται κενές κηλίδες στην κεντρική όραση (σκοτώματα)  που μεγαλώνουν σε μέγεθος και η τελική φάση της πάθησης σχετίζεται με απώλεια της όρασης. 

 

 

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς

Παράγοντες κινδύνου της Ηλικιακής Εφύλισης Ωχράς

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίο θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την εμφάνιση Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς.

Οι πλέον σημαντικοί – οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που μπορείτε να ελέγξετε- είναι:

  • κάπνισμα
  • δίαιτα χαμηλή σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία

Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου – οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει, όπως:

  • ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο των ετών
  • οικογενειακό ιστορικό
  • φύλο – οι γυναίκες είναι περισσότερο ευπαθείς
  • φυλή – τα άτομα καυκασιανής καταγωγής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προληπτική προσέγγιση και να προχωράτε σε αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας.

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς

Τύποι της Ηλικιακής Εφύλισης Ωχράς

Η Ηλικιακή Εκφύλιση  Ωχράς κηλίδας διακρίνεται σε δύο τύπους: ξηράς μορφής  και υγρής μορφής ΗΕΩ

Η  Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς ξηράς μορφής αποτελεί την πιο συχνή μορφή η οποία αναπτύσσεται όταν τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού του ματιού-τα επονομαζόμενα “drusen”- συγκερντρώνονται κάτω από την ωχρά κηλίδα και προκαλούν λέπτυνση και ατροφία του αμφιβληστροειδή λόγω αποδόμησης της φυσιολογικής λειτουργίας του.

Σε γενικές γραμμές η ΗΕΩ ξηρού τύπου εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό και  η απώλεια της όρασης είναι περιορισμένη. Εάν δεν διαγνωστεί στο πλαίσιο του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου μπορεί να μην καταλάβετε ότι πάσχετε από τη νόσο αφού ο υγιής οφθαλμός αντισταθμίζει την οπτική ανεπάρκεια του άλλου.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται μπορεί να οδηγήσει σε κενές ή τυφλές κηλίδες στο πεδίο της κεντρικής σας όρασης ενώ η πιθανότητα εκτροπής της ξηράς μορφής σε Ηλικιακή Εκφύλιση υγρού τύπου αυξάνεται.

Στην Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς ξηράς μορφής η τακτική παρακολούθηση και οι συμβουλές του οφθαλμιάτρου σας θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση εξέλιξης της νόσου.

Η υγρή ή παραγωγική μορφή της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς εξελίσσεται όταν οι πρώιμες αλλοιώσεις της εκφύλισης προκαλέσουν την ανάπτυξη παθολογικών αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή.

Αυτά τα αγγεία είναι δυνατό να διαρρέουν υγρό ή/και αίμα στον αμφιβληστροειδή ο οποίος διαχωρίζεται και ανασηκώνει τις άλλες στοιβάδες του. Η διαδικασία αυτή διαταράσσει τους φωτοϋποδοχείς καθιστώντας αδύνατη την αποστολή  οπτικών σημάτων στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε κενά ή τυφλές κηλίδες στο κεντρικό οπτικό πεδίο.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η διαδικασία αυτή μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ανάπτυξη ουλώδους ιστού, ο οποίος τελικά προκαλεί σοβαρή και οριστική απώλεια της κεντρικής όρασης.

Ακόμα όμως και σε πολύ προχωρημένο στάδιο απώλειας της κεντρικής όρασης δεν υπάρχει πλήρης απώλεια της όρασης αφού η περιφερική όραση διατηρείται.

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς

Διάγνωση της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς

Στη διάγνωση της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς υγρού τύπου περιλαμβάνονται:

>Οφθαλμολογική εξέταση με μυδρίαση της κόρης

Ρίχνουμε σταγόνες στα μάτια οι οποίες διευρύνουν την κόρη και επιτρέπουν στον οφθαλμίατρο να δει τον βυθό του ματιού. Με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο για τον εντοπισμό σημείων βλάβης ή άλλων προβλημάτων.

>Αγγειογραφία φλουορεσκεϊνης

Με μία ειδική χρωστική ουσία που θα ενεθεί στο χέρι σας και μέσω της οποίας χρωματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, ο οφθαλμίατρος θα διαγνώσει την πάθηση προκειμένου να προχωρήσει στην αντιμετώπισή της.

>Οπτική Τομογραφία OCT

Με την ΟCT γίνεται τομογραφική απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς. Η ικανότητα εκτίμησης του πάχους του αμφιβληστροειδούς και της αντικειμενικής καταγραφής του ενδοαμφιβληστροειδικού οιδήματος καθιστούν την εξέταση πολύ χρήσιμη στην παρακολούθηση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς καθώς, πολύ συχνά, στην εξέταση της φλουοραγγειογραφίας η κατανομή του οιδήματος δεν καθορίζεται από τα σημεία διαρροής.

>Έγχρωμη φωτογραφία βυθού

Η συγκεκριμμένη εξέταση χρησιμοποιεί ειδικό μικροσπόπιο, προσαρμοσμένο σε ειδικά σχεδιασμένη κάμερα, η οποία φωτογραφίζει την εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου και του αμφιβληστροειδους.

>Αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης

Πρόκειται για μια τεχνική παρόμοια με αυτή της φλουορεσκεϊνης η οποία βοηθά τον οφθαλμίατρο να δει βαθύτερα τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

>Τεστ Amsler Grid

Πρόκειται για ένα χρήσιμο και απλό εργαλείο για την παρακολούθηση της κεντρικής όρασης. Εστιάζοντας σε μια κεντρική κουκίδα ενός πλέγματος ίσιων γραμμών, με το ένα μάτι κάθε φορά, ο ασθενής ελέγχει εάν οι περιβάλλουσες γραμμές φαίνονται ίσιες και όλα τα τετράγωνα έχουν το ίδιο μέγεθος. Εαν κάποια περιοχή του πλέγματος φαίνεται θολή, παραμορφωμένη, αποχρωματισμένη ή με οποιονδήποτε τρόπο μη φυσιολογική ή διαφορετική από το προηγούμενο τεστ, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον οφθαλμίατρο.

 

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς

Θεραπευτικές επιλογές Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς

Καθώς η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς είναι χρόνια νόσος, η στενή συνεργασία με τον Οφθαλμίατρο και η τακτική παρακολούθησή της είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία στην αντιμετώπισή της.

Οι κύριες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς υγρής μορφής είναι:

>Aντι-VEGF θεραπεία

Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις “αντι-αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα” αποτελούν την τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς. Τα φάρμακα αυτών των ενέσεων έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξης των παθολογικών αιμοφόρων αγγείων και τον περιορισμό της αιμορραγίας και της διαρροής υγρού στον αμφιβληστροειδή.

Με τη θεραπεία των ενδοϋαλοειδικών ενέσεων μισοί περίπου ασθενείς επιτυγχάνουν βελτίωση της όρασής τους ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό (75%) των ασθενών αποτρέπεται περαιτέρω επιδείνωσή της. 

>Φωτοδυναμική θεραπεία

Στη φωτοδυναμική θεραπεία με τη βοήθεια ενός φωτοενεργοποιούμενου φαρμάκου που εγχύεται στο αίμα και τη χρήση ενός μη θερμικού laser που ενεργοποιεί το φάρμακο στον οφθαλμό σφραγίζονται τα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για περαιτέρω απώλεια όρασης.

>Φωτοπηξία με laser

Η εφαρμογή βολών laser στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδή εφαρμόζεται σε ασθενείς με παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη παθολογικών “νεοαγγείων” και να περιοριστεί έτσι περαιτέρω απώλεια όρασης.

Σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρό σας θα αποφασιστεί ποια θεραπεία είναι η κατάλληλη για εσάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας συστήσει ακόμα και συνδυασμό τους.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας