Κυστοειδές οίδημα της ωχράς

 

Κυστοειδές οίδημα της ωχράς

Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς είναι μια πάθηση του αμφιβληστροειδή που συμβαίνει όταν μαζευτεί υγρό στον αμφιβληστροειδή, στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, με αποτέλεσμα την πάχυνση (οίδημα) του αμφιβληστροειδούς σε αυτό το σημείο.

Επειδή η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την ευκρινή μας όραση, το κυστοειδές οίδημα της ωχράς έχει ως αποτέλεσμα την θόλωση ή και παραμόρφωση της κεντρικής μας όρασης και μπορεί να συνοδεύεται από ευαισθησία στο φως. 

Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς σχετίζεται με παθήσεις των οφθαλμών όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια καιη  ραγοειδίτιδα ή με κάποιο τραύμα ή παρενέργεια φαρμάκων. Συμβαίνει επίσης και μετά από επέμβαση καταρράκτη. Μετά την εμφάνιση της νόσου στο ένα μάτι, ο κίνδυνος να εμφανιστεί και στο άλλο είναι υψηλός. 

Η διάγνωση του κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς απαιτεί δύο ειδικές εξετάσεις: την φλουοραγγειογραφία και την οπτική τομογραφία (OCT).

Το οίδημα της ωχράς σπάνια οδηγεί σε απώλεια όρασης. Η αποκατάστασή της όμως είναι χρονοβόρα. H θεραπεία της περιλαμβάνει τη χρήση αντιφλεγμονωδών σταγόνων, ενδοβολβικών ενέσεων (Triamsinolone), εφαρμογή laser και τέλος επέμβαση βιτρεκτομής.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας