Φακών Επαφής

 

Πριν την εφαρμογή των φακών επαφής ο οφθαλμολογικός έλεγχος  είναι απαραίτητος αφού:

  • ο σωστός διαθλαστικός έλεγχος αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή του κατάλληλου φακού επαφής
  • ο έλεγχος της καμπυλότητας του κερατοειδή αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την καλύτερη εφαρμογή του στο μάτι
  • ο έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας των δακρύων, η διαπίστωση και αντιμετώπιση τυχόν υπάρχουσας βλεφαρίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή άλλης παθολογικής κατάστασης των εξωτερικών δομών του οφθαλμού καθώς και ο ενδελεχής έλεγχος του κερατοειδή για αποκάλυψη τυχόν υποκλινικών ή κλινικών παθολογικών καταστάσεων εξασφαλίζει τη σωστή χρήση των φακών επαφής.

Θυμηθείτε:

Εάν επιθυμείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής υπάρχει η επιλογή του laser για την διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού. 

Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε μια δωρεάν επίσκεψη ενημέρωσης και αξιολόγησης. Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θα εξετάσουμε εάν μπορείτε να υποβληθείτε με ασφάλεια σε διαθλαστική επέμβαση και θα απαντήσουμε σε κάθε απορία ή προβληματισμό σας! 

Φακών Επαφής

Τα είδη των Φακών Επαφής

>Μαλακοί Φακοί Επαφής 

Πρόκειται για Φακούς Επαφής κατάλληλους για τη διόρθωση της μυωπίας και υπερμετρωπίας. Το υλικό κατασκευής των σύγχρονων μαλακών Φακών Επαφής επιτρέπει την καλή οξυγόνωση του κερατοειδής καθιστώντας τους φακούς αυτούς ασφαλείς και υγιεινούς για καθημερινή χρήση.

>Ημίσκληροι Φακοί Επαφής 

Πρόκειται για Φακούς Επαφής που συνηθέστερα χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση υψηλών και ανώμαλων αστιγματισμών. Ειδικής κατασκευής ημίσκληροι Φακοί Επαφής χορηγούνται σε περιπτώσεις κερατόκωνου για την επίτευξη καλύτερης όρασης με την προκαλούμενη επιπέδωση του Κερατοειδούς.

>Έγχρωμοι Φακοί Επαφής 

Χορηγούνται συνηθέστερα για αισθητικούς λόγους αλλά και σε περιπτώσεις ανώμαλης μορφολογίας της ίριδος λόγω π.χ. τραυματισμού, ανιριδίας ή κολοβωμάτων ίριδας. Είναι διαθέσιμοι σε διάφορους χρωματισμούς από τους οποίους ο ασθενής με τη συμβουλή του γιατρού επιλέγει τον καταλληλότερο για το μάτι του. Διατίθενται επίσης σε διάφορους βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας για την ταυτόχρονη διόρθωση τυχούσας συνυπάρχουσας διαθλαστικής ανωμαλίας.

>Θεραπευτικοί Φακοί Επαφής

Χορηγούνται σε περιπτώσεις όπως επιφανειακών τραυμάτων του κερατοειδούς, δύσκολων στην επούλωση αποπτώσεων του επιθηλίου του Κερατοειδούς ή μετά από Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή PRK.

>Πολυεστιακοί Φακοί Επαφής 

Χορηγούνται σε ασθενείς που επιθυμούν την ταυτόχρονη διόρθωση της πρεσβυωπίας τους και τυχόν συνυπάρχουσας μυωπίας ή υπερμετρωπίας για μακρυά με Φακούς Επαφής και όχι με τη χρήση διορθωτικών γυαλιών.

Φακών Επαφής

Οδηγίες για τη χρήση των Φακών Επαφής

Η σωστή περιποίηση των φακών επαφής είναι σημαντική γιατί βοηθά ση διατήρηση της υγείας των ματιών και εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή άνεση και ποιότητα όρασης σε όλη τη διάρκεια ζωής των φακών.

Έτσι λοιπόν, εάν είσθε χρήστης φακών επαφής θα πρέπει να αποκτήσετε ορισμένες καλές συνήθειες:

  • Να πλένετε και να ξεπλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν εφαρμόσετε ή βγάλετε τους φακούς σας
  • Να περιποιείσθε τους φακούς σας πάνω από μια καθαρή επιφάνεια, έτσι ώστε και αν ακόμη τύχει να πέσους από τα χέρια σας να μην καταστραφούν
  • Να ξεκινάτε πάντα από το φακό του δεξιού ματιού για να αποφεύγετε έτσι το μπέρδεμα των φακών
  • Να ακουμπάτε τους φακούς σας μόνο με τις άκρες των δακτύλων – αποφεύγοντας κάθε επαφή με τα νύχια σας
  • Να τρίβετε τους φακούς σας με κινήσεις πάνω-κάτω και όχι κυκλικά.

Πριν φορέσετε τους φακούς σας:

  • Εξετάστε τους φακούς για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγροί, καθαροί και χωρίς γρατσουνιές ή ρωγμές
  • Βεβαιωθείτε ότι ο φακός δεν είναι ανάποδα γυρισμένος.

Πως: ελέγξτε πολύ απλά το φακό για να δείτε αν οι άκρες του είναι γυρισμένες προς τα έξω. Αν είναι, ο φακός σας είναι ανάποδα γυρισμένος. Σε περίπτωση που κατά τύχη εφαρμόσετε ανάποδα γυρισμένο το φακό σας, μία από τις παρακάτω ενδείξεις θα πρέπει να σας κάνει να καταλάβετε ότι πρέπει να τον αφαιρέσετε και να τον ξαναβάλετε σωστά: ο φακός μπορεί να μην είναι τόσο άνετος, μπορεί να δείχνει ότι διπλώνεται επάνω στο μάτι ή μπορεί να κινείται πάρα πολύ όταν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας.

 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Σαπούνι, καλυντικά και άλλες χημικές ουσίες δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους φακούς σας.
  • Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σταγόνες για τα μάτια όταν φοράτε τους φακούς σας, εκτός και αν οι σταγόνες είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση με φακούς επαφής (ρωτήστε σχετικά τον οφθαλμίατρό σας).
Η γνώμη σας
Καλέστε μας