Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

 

Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι μια μεμβράνη σαν ζελατίνη η οποία μπορεί να αναπτυχθεί επάνω στην ωχρά κηλίδα. Η μεμβράνη αυτή (ιδιοπαθής επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη) εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και σε καποιες περιπτώσεις επηρεάζει την κεντρική όραση η οποία σταδιακά μειώνεται.

Η επαμφιβληστροειδική μεμβράνη εμφανίζεται περίπου σε ένα ποσοστό 5% του πληθυσμού άνω των 50 ετών και το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ανάπτυξη της μεμβράνης οφείλεται σε παθήσεις των οφθαλμών όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, φλεγμονή του οφθαλμού κ.α.

Τα συμπτώματα για τον ασθενή είναι η θολή ή παραμορφωμένη όραση, η διπλωπία κ.α. Η διάγνωση γίνεται με βυθοσκόπιση και τεκμηριώνεται με την εξέταση της οπτικής τομογραφίας (OCT) η οποία καταγράφει με ακρίβεια ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ μεμβράνηΣ στην ωχρά.

Η θεραπεία της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης είναι η χειρουργική επέμβαση η οποία ονομάζεται υαλοειδεκτομή (ή βιτρεκτομή) και περιλαμβάνει την αφαίρεση του υαλοειδούς του ματιού και στη συνέχεια της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση της όρασης γίνεται προοδευτικά και απαιτεί χρονικό διάστημα απο 4 έως και 6 μήνες. Η όραση σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών (70%) βελτιώνεται και σε ένα ποσοστό γύρω στο 25% παραμένει σταθερή. Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική αντιμετώπιση της επιαμφιβλησροειδικής μεμβράνης αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισής της.

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ η επέμβαση για την αφαίρεση της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς με πολυετή εμπειρία. 

 

 

 

Η γνώμη σας
Καλέστε μας