Δακρυϊκή Συσκευή

 

Επεμβάσεις δακρυϊκής συσκευής

Όταν το σύστημα αποχέτευσης για τα δάκρυα του ματιού είναι μερικώς ή τελείως κλειστό, τότε έχουμε φραγμένο δακρυϊκό πόρο και τα δάκρυα δε διοχετεύονται φυσιολογικά, προκαλώντας δακρύρροια, ερεθισμό και χρόνια μολυσμένο μάτι.

Η οριστική αντιμετώπιση της απόφραξης της δακρυϊκής οδού είναι χειρουργική.Η επέμβαση που συνήθως επιλέγεται είναι η ασκορινοστομία που είναι η δημιουργία μιας νέας οδού για την αποχέτευση των δακρύων στη μύτη. Με την τεχνική αυτή γίνεται μια παράκαμψη (bypass) της περιοχής που έχει το πρόβλημα της απόφραξης.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία υπό μέθη και είναι τελείως ανώδυνη για τον ασθενή. Η διάρκεια της είναι 30 λεπτά περίπου και δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική. Μπορεί ακόμα η εγχείρηση να γίνει ενδοσκοπικά δηλαδή μέσα από τη μύτη αλλά τότε γίνεται με γενική αναισθησία και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και συμμετοχή ωτορινολαρυγγολόγου για διόρθωση τυχόν ανωμαλιών του ρινικού διαφράγματος.

 

 

Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης είναι πολύ υψηλά και ξεπερνούν το 90% .

Στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνονται η υποτροπή της απόφραξης και η αιμορραγία από μύτη τις πρώτες ημέρες .Ο ασθενής θα πρέπει να μη φυσά τη μύτη του και να μην σηκώνει βάρος ή να σκύβει για 2 εβδομάδες περίπου μετά την επέμβαση. Στις μετεγχειρητικές οδηγίες περιλαμβάνονται οι κρύες κομπρέσες για 2-3 ημέρες, οφθαλμικές σταγόνες, αντιβίωση και πιθανώς ρινικά σπρέι. 

Η γνώμη σας
Καλέστε μας