Βλέφαρα

 

Χειρουργική των βλεφάρων

Η χειρουργική των βλεφάρων αφορά τις παθήσεις των βλεφάρων όπως: χαλάζιο, βλεφαρόπτωση, εντρόπιο ή εκτρόπιο, όγκους των βλεφάρων, βλεφαρόσπασμο και λαγόφθαλμο.

Το χαλάζιο είναι ένα μικρό ογκίδιο που  προκαλείται από χρόνια φλεγμονή ενός ή περισσότερων μικρών αδένων εκκρίσεως λιπαρού εκκρίματος (μεϊβιομιανοί αδένες) και εντοπίζεται στο άνω ή και κάτω βλέφαρο.Οταν το χαλάζιο δεν υποχωρεί προχωρούμε σε χειρουργική επέμβαση η οποία δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.

Η βλεφαρόπτωση είναι η πάθηση κατά την οποία ο ασθενής δυσκολεύεται να ανυψώσει τα βλέφαρά του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, αφού η βλεφαρόπτωση μειώνει το οπτικό πεδίο δημιουργώντας προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. στην οδήγηση). Υπάρχουν όμως και αισθητικά ενοχλήματα αφού ακόμα και περιορισμένη βλεφαρόπτωση δημιουργεί μια ασυμμετρία των βλεφάρων ή δίνει την εντύπωση ότι το άτομο είναι κουρασμένο ή νωθρό. Η βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Η συγγενής βλεφαρόπτωση εμφανίζεται με τη γέννηση του παιδιού ενώ η επίκτητη δημιουργείται αργότερα στη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με χειρουργική επέμβαση στους μυς που ανυψώνουν τα βλέφαρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να μείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο και η ανάρρωση είναι γρήγορη.

 

 

Το εντρόπιο ή το εκτρόπιο είναι παθήσεις κατά τις οποίες το βλέφαρο γυρίζει προς τα μέσα (εντρόπιο) ή προς τα έξω (εκτρόπιο). Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει έντονος ερεθισμός στο μάτι ενώ εάν η διάγνωση και η αντιμετώπισή τους δεν είναι έγκαιρη μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες του κερατοειδή. Στην περίπτωση τόσο του εντροπίου όσο και του εκτροπίου, η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και η ανάρρωση είναι γρήγορη.

Στις περιπτώσεις των όγκων στα βλέφαρα, η έγκαιρη και άμεση αντιμετώπισή τους δίνει λύση στο πρόβλημα. Αν αντίθετα παραμεληθούν μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα που είναι δυνατό να οδηγήσουν έως και στην απώλεια του οφθαλμού. Η αντιμετώπισή τους οδηγεί συνήθως σε άριστο αποτέλεσμα τόσο λειτουργικό όσο και αισθητικό.

Ο βλεφαρόσπασμος είναι μια πάθηση που είναι δυνατόν να μη διαγνωσθεί έγκαιρα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. Βλεφαρόσπασμος είναι ο σπασμός στα βλέφαρα που προκαλείται χωρίς τη θέληση του ασθενούς και όταν είναι έντονος μπορεί να επιφέρει και λειτουργική τύφλωση. Η αντιμετώπιση του βλεφαρόσπασμου γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί λίγα λεπτά και δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Λαγόφθαλμος είναι η αδυναμία του κλεισίματος των βλεφάρων και είναι αποτέλεσμα κυρίως παράλυσης του προσωπικού νεύρου. Ο λαγόφθαλμος αντιμετωπιζεται με επανορθωτική επέμβαση που βοηθά τον ασθενή λειτουργικά και αισθητικά. Η φύση και η έκταση της διόρθωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας