Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας

 

Διαβητικό οίδημα Ωχράς Κηλίδας

Το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας εμφανίζεται όταν παρατηρείται διαρροή υγρού στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του οφθαλμού σας (που ονομάζεται ωχρά κηλίδα) προκαλώντας τη διόγκωσή του. Το οίδημα θολώνει την όρασή σας και επηρεάζει την ικανότητά σας να διαβάζετε και να βλέπετε καθαρά τις λεπτομέρειες.

Όλα τα άτομα με διαβήτη -τύπου 1 και τύπου 2- διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας. Το επίπεδο του κινδύνου σχετίζεται με το διάστημα από το οποίο πάσχετε από διαβήτη και πόσο καλά ελέγχεται η γλυκόζη του αίματός σας.

Το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας εμφανίζεται σε αμφότερους τους οφθαλμούς στο 70% περίπου των ατόμων με την πάθηση, παρόλο που η όραση δεν επηρεάζεται πάντα στους δύο οφθαλμούς. 

Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας

Παράγοντες κινδύνου Διαβητικού Οιδήματος Ωχράς Κηλίδας

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου από τους οποίους άλλους μπορείτε να ελέγξετε και άλλους όχι και οι οποίοι μπορεί να θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο την εμφάνιση διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας ή μπορεί να προκαλέσουν την επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης. Όλοι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή 2 διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ή επιδείνωση του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν τους εξής:

  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
  • Ανεπαρκής σωματική άσκηση
  • Κάπνισμα

Οι ακόλουθοι επιπλέον παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας:

  • Σοβαρότητα διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
  • Ανεπαρκής γλυκαιμικός έλεγχος
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Διάρκεια διαβήτη
  • Ηλικία

Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας

Συμπτώματα Διαβητικού Οιδήματος Ωχράς Κηλίδας

Όταν έχετε Διαβητικό Οίδημα  Ωχράς Κηλίδας, μπορεί να μην παρατηρήσετε αρχικά οποιαδήποτε μεταβολή στην όρασή σας. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η όρασή σας θα επιδεινωθεί και μπορεί να εμφανίσετε κάποια απώλεια  όρασης. Γιαυτό το λόγο είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας.

Η απώλεια της όρασης λόγω του Διαβητικού Οιδήματος της  Ωχράς Κηλίδας μπορεί να δυσκολέψει ορισμένες δραστηριότητες -όπως είναι η ανάγνωση και η οδήγηση – επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Η εξέλιξη του Διαβητικού Οιδήματος της Ωχράς είναι μια σταδιακή διαδικασία που προκαλεί έκπτωση της όρασης η οποία δεν παρατηρείται μέχρι να προσβληθεί το κέντρο της ωχράς κηλίδας. Μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Στα επόμενα στάδια, η όρασή σας ενδέχεται να θολώσει ή εμποδίζεται κατά περιοχές.

Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας

Διάγνωση Διαβητικού Οιδήματος Ωχράς

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, θα πρέπει να μην ξεχνάτε τον ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο. Εάν ο οφθαλμίατρος που σας παρακολουθεί υποψιάζεται Διαβητικό οίδημα Ωχράς Κηλίδας, θα υποβληθείτε σε μια σειρά εξετάσεων:

  • Εξέταση οπτικής οξύτητας

Η συγκεκριμμένη εξέταση χρησιμοποιεί οφθαλμολογικό πίνακα για να μετρήσει την ποιότητα της όρασής σας σε διαφορετικές αποστάσεις.

  • Οφθαλμολογική εξέταση με μυδρίαση

Αφού ρίξουμε μυδριατικές σταγόνες στο μάτι σας που διαστέλλουν την κόρη, ο οφθαλμίατρος θα δει στο εσωτερικό του ματιού σας χρησιμοποιώντας έναν ειδικό μεγεθυντικό φακό έτσι ώστε να εξετάσει τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο για σημεία βλάβης.

  • Τονομέτρηση

Θα μετρηθεί η πίεση των ματιών σας

  • Οπτική Τομογραφία (ΟCT)

Με τη συγκεκριμένη εξέταση θα ληφθούν απεικονίσεις του αμφιβληστροειδούς. Η εξειδικευμένη αυτή εξέταση αποτελεί σημαντικό εργαλείο διάγνωσης των αμφιβληστροειδικών παθήσεων με σκοπό την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

  • Αγγειογραφία φλουορεσκεϊνης

Θα ενεθεί στο μπράτσο σας μια ειδική χρωστική και θα ληφθούν εικόνες καθώς θα διέρχεται η χρωστική από τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Η συγκεκριμένη εξέταση βοηθά στον εντοπισμό τυχόν αιμοφόρων αγγείων που παρουσιάζουν διαρροή.

  • Έγχρωμη φωτογραφία βυθού

Η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιεί ειδικό μικροσκόπιο, προσαρμοσμένο σε ειδικά σχεδιασμένη κάμερα, η οποία φωτογραφίζει την εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου και του αμφιβληστροειδούς.

Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας

Θεραπεία Διαβητικού Οιδήματος Ωχράς Κηλίδας

  • Anti-VEGF θεραπεία

Πιστεύεται ότι ο VEGF πυροδοτεί την παθολογική διαρροή των αιμοφόρων αγγείων στην ωχρά κηλίδα, η οποία θα οδηγήσει στην εμφάνιση οιδήματος. Τα anti-VEGF φάρμακα ενίονται στον οφθαλμό σας ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτού του φαινομένου.

  • Φωτοπηξία με Laser

Με τη συγκεκριμένη θεραπεία, ο οφθαλμίατρος θα στοχεύσει μια ακτινα Laser υψηλής ενέργειας σε περιοχές όπου τα διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κεντρική όραση, εάν δεν αντιμετωπιστούν. Με τον τρόπο αυτό επιβραδύνεται η διαρροή υγρού και μειώνεται η ποσότητα του υγρού στον αμφιβληστροειδή.

  • Ενέσιμα κορτικοστεροειδή βραδείας απελευθέρωσης

Τοποθετείται στο πίσω μέρος του οφθαλμού ενέσιμο εμφύτευμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί να απελευθερώνει κορτικοστεροειδές για διάστημα έως και 3 έτη. Η θεραπεία αυτή δρα κυρίως βοηθώντας στη μείωση της σχετιζόμενης, με το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, φλεγμονής.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας