Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς

 

Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς

Το υαλοειδές του ματιού μας είναι ένα διάφανο υγρό με μορφή ζελέ που αποτελείται  από νερό (στο μεγαλύτερο μέρος του) και ίνες κολλαγόνου. Με την πάροδο των χρόνων, το υαλοειδές υγρό γίνεται λιγότερο συμπαγές, τείνει να συρρικνωνθεί και είναι δυνατόν να αποκολληθεί από τον αμφιβληστροειδή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αποκόλληση του υαλοειδούς. 

Η αποκόλληση του υαλοειδούς από μόνη της είναι αβλαβής. Τα κυριώτερα συμπτώματά της είναι διαταραχές στην όραση,  φωταψίες, μαύρα στίγματα, κινούμενα σωματίδια ή μυγάκια. Στην περίπτωση της οπίσθιας αποκόλλησης του υαλοειδούς δεν υπάρχει θεραπεία και τα συμπτώματα παραμένουν για κάποιες εβδομάδες ή και μήνες ακόμη.

Μερικές φορές όμως το υαλοειδές, στη διαδικασία της αποκόλλησής του από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί  να προκαλέσει μια οπή ή ρωγμή ή ακόμα και αιμορραγία. Σε περίπτωση ρωγμής ή οπής του αμφιβληστροειδή, η περιχαράκωση της περιοχής με laser μπορεί να προστατεύσει από την αποκόλληση του αμφιβληστροειδή. Αντίθετα, στην περίπτωση αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισής της.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα που αναφέρονται θα πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή στον οφθαλμίατρο για διάγνωση και ανάλογη αντιμετώπιση.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας