Διαθλαστικός Έλεγχος

 

Διαθλαστικός Έλεγχος

Διαθλαστικά προβλήματα παρουσιάζονται όταν οι εικόνες δεν εστιάζονται σωστά στο εσωτερικό του ματιού. Υπάρχουν τέσσερις τύποι διαθλαστικής ανωμαλίας: η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.

Μυωπία είναι η δυσκολία καθαρής αντίληψης αντικειμένων που βρίσκονται μακριά. Εάν έχετε μυωπία, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πριν το σωστό σημείο εστίασης με αποτέλεσμα το είδωλο να σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Η μυωπία εμφανίζεται είτε επειδή η κυρτότητα του κερατοειδούς του ματιού είναι μεγαλύτερη του κανονικού είτε επειδή το μήκος του βολβού του ματιού είναι μεγαλύτερο του κανονικού, είτε επειδή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.

Άτομα με υπερμετρωπία έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να δούν καθαρά κυρίως αντικείμενα που βρίσκονται πλήσιον και εκείνα που βρίσκονται σε απόσταση. Στην υπερμετρωπία το είδωλο σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού και η όραση είναι θαμπή τόσο μακριά όσο και κοντά. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται είτε επειδή η κυρτότητα του κερατοειδούς του ματιού είναι μικρότερη της φυσιολογικής, είτε επειδή το μήκος του βολβού του ματιού είναι μικρότερο του κανονικού, είτε επειδή συμβαίνουν και τα δύο συγχρόνως.

Ο αστιγματισμός, συνιστά παραμόρφωση της εικόνας που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή λόγω ανωμαλιών του κερατοειδούς.

Τέλος, η πρεσβυωπία εμφανίζεται στην ηλικία των 40 – 50 ετών και είναι η δυσκολία να διαβάσει κανείς γράμματα σε κοντινή απόσταση.

Οι ανωτέρω διαθλαστικές ανωμαλίες αντιμετωπίζονται με την χορήγηση γυαλιών και φακών επαφής. Προκειμένου να έχετε τη σωστή και άνετη για τα μάτια σας συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής υπάρχει ένας αριθμός από τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Στη μέτρηση της διάθλασης χρησιμοποιούνται: φακοί οι οποίοι τοποθετούνται σε ένα σκελετό και δοκιμάζονται προκειμένου να επιλεγεί ο πλέον κατάλληλος, το φορόπτερο, ένα όργανο στο οποίο υπάρχουν ενσωματωμένοι δοκιμαστικοί φακοί που αλλάζουν θέση και τέλος το αυτόματο ρεφρακτόμετρο που αποτελεί την ηλεκτρονική μορφή του φορόπτερου.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας